Drama se odehrálo koncem dubna. Jaroslav Šebesta vystřelil ze středověké zbraně na čtyři Romy, kteří se podle jedné z verzí snažili dostat do jeho budovy, kde má posilovnu a kde opravuje motorky. Šíp se jednomu z nich zabodl do hlavy a on na následky zranění po týdnu zemřel.

Údajní zloději tvrdí, že do objektu nešli krást a že se střílelo na veřejné cestě. Druhá verze zní, že majitel domu tyto muže přistihl na svém pozemku, dostal strach a podle jeho snad jediného vyjádření v televizním zpravodajství se zloděje pouze snažil vyhnat. Byl velice nervózní a právě v tu chvíli vystřelil. K případu podle svého advokáta nechce uvádět další informace.

„Je to všechno předčasné, teď se k tomu opravdu nemá smysl vyjadřovat, musí probíhat vyšetřování policie. Protistrana se ráda vyjadřuje, na to ostatně má právo,“ potvrdil nám Šebestův právní zástupce JUDr. Milan Gabriš.

Svědek: ležel už na zemi, oni řvali

Co se vlastně osudný den stalo, ví tedy zatím nejlépe Jaroslav Šebesta a ona parta mužů. Nejblíže incidentu byl v té době obyvatel Chotěbuzi Karel Staněk. Šel nedaleko ve chvíli, kdy už bylo po střelbě.

„Má tam posilovnu, cvičí nebo spravuje motorky. Chodí tam za ním i kluci z obce. Snad oni jedině jsou s ním v kontaktu. Ano, je spíš samotář. Ale vím, že je to klučina slušný. Jsme tu osm let a já bych si nedovolila mu tam chodit a vůbec hrabat se.“

Jaroslav Šebesta je údajně sám, je svobodný, děti nemá. Martina Vařílková se ještě zamýšlí nad tím, jak mohla střelba proběhnout. „Říká se tu, že prý chtěl střelit do nohy a ten zloděj se ohnul. I mně se nezdá, že by mířil rovnou do hlavy.

Musela to být nešťastná náhoda. Je také otázka, co by se stalo jemu, kdyby nevystřelil. Vždyť jich bylo víc!“

I tak je na jakékoli závěry brzo. Střelci za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti hrozí 10 až 16 let vězení. Zatím se totiž zcela neprokázalo, nakolik parta údajných zlodějů střelce ohrožovala, obrana také musí být přiměřená - tedy nezabít někoho jen kvůli krádeži. Pozemek je navíc neoplocen a ocitnout se na něm i v dobrém úmyslu může nevědomky každý…