Zábava upevňuje zdraví

Smích léčí, tak zní známé rčení předávané z generace na generaci. Zajímá vás, zda má nějaký reálný základ? Rozhodně ano! Samozřejmě, že pokud zrovna ležíte v posteli se čtyřicítkami, ani ten nejlepší vtip vás nevyléčí. Smích je ale opravdu pro lidský organismus prospěšný – a navíc vám zvedne náladu, což k uzdravení jednoznačně přispívá. Až vás příště skolí viróza, schválně si zkuste nalistovat na internetu vtipné stránky a začtěte se do nich. Uvidíte, že se vám alespoň trochu uleví. Podívejme se, co se při takové zábavě děje v organismu.

Injekce dobré nálady a fitness bránice

Jakmile se začnete smát, dochází v organismu k uvolňování tzv. hormonů štěstí, konkrétně serotoninu a endorfinu. Jejich vyplavování pozitivně ovlivňuje naši náladu, vyvolává pocit pohody, nebo dokonce nadšení, a působí jako účinný přírodní lék na stres. To ale není vše. Podle odborníků smích také významně podporuje imunitu. Budete-li se tedy často smát, neskolí vás každá viróza, s níž se setkáte. Možná vás to dosud nenapadlo, ale jde také o určitou formu cvičení, která posiluje kardiovaskulární systém a snižuje tuhost tepen, tím pádem také riziko infarktu. Prokrvuje tělo a prohlubuje dech. Navíc je výbornou masáží žaludku a trávicího ústrojí, takže pozitivně působí na zažívání. Obecně platí, že čím je intenzivnější, delší a hlasitější, tím lépe, protože se do něj zapojuje více svalů. Vzpomeňte si na to, až vás zase někdo bude okřikovat, že při smíchu hýkáte!

Vtip včera a dnes

Nejsnazším způsobem jak druhého rozesmát, je podělit se s ním o něco krátkého a vtipného. To je důvod, proč mají vtipy již celá staletí takový úspěch. Nejprve se šířily ústním podáním, což je ostatně dodnes jejich nejzábavnější podoba - tedy alespoň tehdy, když vypravěč disponuje určitým dramatickým talentem. Jedna z věcí, která na vtipech odjakživa přitahovala, je možnost vzít si do úst jakékoliv téma, i takové, o němž se nehodí mluvit bez nadsázky. Anonymita původního tvůrce tomu jen nahrávala, historicky oblíbené bývaly proto především anekdoty, které se vyprávěly potajmu a zesměšňovaly nejrůznější vládce a hodnostáře. To můžeme říct i dnes. Platforma se ovšem změnila.

Tendencí 20. století bylo sdružovat vtipy do sbírek, často podle určitých tematických okruhů. Tak vycházely například ucelené výběry vtipů o policajtech, doktorech, rozdílech mezi muži a ženami, etnických a politických vtipů, mnohdy prokládané ilustrovanými anekdotami. Stránky s anekdotami bývaly také součástí všech možných časopisů. Rozvoj televize a přejímání trendů z Ameriky k nám pak přineslo fenomén „stand up comedy“, který znovu oživil ústní tradici vyprávění vtipů.

Vtipné internetové stránky baví, kdykoliv máte chuť se smát

V současnosti je nejrozšířenější formou šíření folklóru internet. Není se ostatně čemu divit, když spuštění prohlížeče je často tím prvním i posledním, co každý den uděláme. Vtipy nejprve obíhaly svět v přílohách hromadných emailů, ty ale často nezlepšily příjemci den, naopak zanechaly pachuť nevyžádané pošty. Dnes jsme již nalezli lepší způsob. Interaktivní internetové stránky umožňují uživatelům okamžitě přidávat obsah a třídit vtipy do přehledných kategorií. Hledáte jen ty o blondýnkách? Stačí jedno kliknutí a vysype se jich na vás celá stovka. Možná přijdete o kouzlo osobního podání, ale zase si můžete zpříjemnit den kdykoliv a kdekoliv - v práci, ve škole, v čekárně u doktora nebo při dlouhé jízdě v MHD.

Není nad ten pocit, když se od srdce zasmějete povedenému vtipu. Proč si ho tedy nedopřát každý den? Pořádnou dávku vtipů pro vaše zdraví najdete například na stránce Vtipy PeopleLovePeople.com. Pokud sami nějaký dobrý vtip znáte, neváhejte a podělte se o něj s ostatními. Vůbec nevadí, když jich nemáte připravenou bohatou zásobu. Není důležitá kvantita, ale kvalita. A co že je vlastně považováno za klíčový prvek dobrého vtipu? Rozhodně údernost. Vtip, a především jeho pointa, funguje nejlépe, je-li co nejvtipnější příběh vyjádřen co nejméně slovy.