Diskutujte: Co vám spolehlivě zkazí dobrou náladu? Jste spíš optimista nebo pesimista?

Jak na nás smích působí

Smích znamená zdraví. Je vědecky dokázáno, že redukuje stresové hormony a naopak produkuje hormony dobré nálady, posiluje imunitu.

Působí dokonce i tehdy, když srdečný smích pouze předstíráme. U každého zasmání dochází totiž k prohloubení dechu, což kladně ovlivňuje srdce, hrudní koš, bránici a plíce. Tato svalová vibrace působí jako masáž na žaludek a střevní trakt. Tím povzbuzujeme zažívání. Profesor William Frey, psychiatr působící na Stanfordské univerzitě, zjistil, že smích zrychluje puls již po pěti minutách na 130 tepů za minutu.

  • Stokrát se zasmát působí jako deset minut veslování.
  • Smějeme-li se v ožehavé situaci, zpomaluje se vyměšování stresového hormonu adrenalinu. Srdce tluče klidněji, svaly se uvolní z křeče, člověk se cítí tak, jako by z něj všechno spadlo. Smích nedělá dobře jenom tělu, ale pomáhá i psychice.
  • Pouhým úsměvem dáte svému mozku i druhým lidem na srozuměnou, že se cítíte dobře, uvolněně a že jste otevření a komunikativní.
  • Smích zvyšuje životní energii, imunitu a kapacitu plic, harmonizuje krevní tlak a činnost srdce, masíruje vnitřní orgány, uvolňuje bránici, přispívá k dobrému spánku a odstraňuje chrápání, aktivuje produkci serotoninu (tkáňového hormonu, jenž příznivě ovlivňuje některé nemoci a náladu).
  • Podporuje produkci endorfinů, hormonů štěstí, které mají protibolestivý účinek na hlavu, zuby a svaly a regulují psychický stav, takže nás mohou přenést do výborné nálady.

Smích je jednou ze základních potřeb naší bytosti. Ve společnosti je také jedním z prostředků mezilidského sbližování, zmenšuje napětí a je vyjádřením společné radosti. Vedle vděčnosti, laskavosti, soucitu, radosti a pozitivního myšlení je jednou z možností, jak naplňovat mysl světlem. Nepotřebujeme mít důvod, smysl pro humor, ani být šťastní, abychom se mohli smát. Smích pomáhá k důvěře a sebedůvěře, snižuje stres, boří bariéry a spojuje lidi, je nakažlivý, uvolňuje atmosféru a vrací nás do přítomného okamžiku.

Terapie v nemocnicích

Některé nemocnice ve světě využívají hojivého účinku smíchu a zaměstnávají dokonce komiky z povolání. Například v Nemocnici sv. Josefa v Houstonu v Texasu vyprávějí sestry a lékaři denně patnáct minut vtipy. Ze zkušenosti vědí, že pak mohou jít pacienti o dva dny dříve domů. Na jiných britských a amerických klinikách najdeme pokoje smíchu, v nichž se promítají filmy, vystupují klauni a kde rodiče a zdravotní personál baví děti vyprávěním veselých příhod. Podobné zkušenosti lze využít i u dospělých a starých lidí. V kalifornských starobincích patří básně a návštěvy klaunů ke standardnímu ošetření při mozkových poruchách, poruchách prokrvení a při depresích. Také bolestivé svalové křeče se uvolňují smíchem.
Že neznáte zdravotní klauny? Jsou to krásně praštění blázni s červeným nosem, jejichž základním posláním je rozesmát dlouhodobě hospitalizované pacienty a alespoň na chvilku jim ulehčit pobyt v nemocnici. S myšlenkou vpustit smích do nemocnic přišel v 70. letech minulého století doktor Hunter Adams.

Úsměv nic nestojí

K tomu, abyste se mohli smát, potřebujete jen jednu věc: učinit vědomé rozhodnutí smát se. Není třeba mít dobrou náladu, cítit se dobře, mít smysl pro humor ani jiné „pozitivní emoční naladění“. Nemusíte mít dokonce ani důvod se smát. Například tzv. jóga smíchu (hasya jóga) je založená na bezdůvodném smíchu. Začal ji praktikovat indický lékař dr. Madan Kataria v březnu r. 1995. V parku oslovil skupinku lidí, která se rozrostla na 50 účastníků, a tak vznikl první klub smíchu.

„Lidstvo má jen jedinou opravdu účinnou zbraň, a tou je smích.“
Mark Twain

Málo se usmíváte a pozitivní přístup k životu vám dělá v poslední době potíže? Vaše sebevědomí už není takové, jaké bývalo? Přihlaste se na naše speciální semináře z cyklu ŠIFRA NA ZÁZRAKY!

Ve spolupráci s webem Mojeastrologie s psycholožkou Šárkou Vávrovou máme letos pro vás připravena následující témata: