Diskutujte: Zajímáte se o složení kosmetiky, kterou kupujete?

Mohlo by vás také zajímat: Proč mám kupovat bio kosmetiku?

Výrobce je podle zákona povinen na trh dodávat bezpečné produkty a produkty vyznačené přesným složením. Ale nejen on má určitou bezpečnostní povinnost. Sám zákazník, v tomto případě tedy vy, by měl dbát na bezpečnost – a to třeba zvolením správného výrobku ke svému typu pleti. Při nákupu ale také musíme vědět, co od výrobku očekáváme. Jestli chceme pleť vyčistit, omladit, pečovat o ni, nebo ošetřit aknózní či atopickou pokožku. Na různé typy pleti jsou určeny různé aktivní látky obsažené ve výrobku. Může nám doslova uškodit, pokud na citlivou pleť použijeme výrobek, který je určen na mastnou a aknózní pleť.

Co musí být na obalu?

Na obalu musí výrobce uvést funkci výrobku - tedy na co je určen, a návod k použití. A proto, i když se vám to zdá zbytečné a víte, jak se ten a ten krém používá, neberte ho na lehkou váhu. Také by na výrobku nemělo chybět varování, pokud by výrobek neměl být používán dětmi mladšími 3 let nebo se nedoporučuje, aby se výrobek dostal do kontaktu s očima, a co dělat, pokud tato situace nastane. Na obalu kromě složení nesmí chybět ani název, jméno výrobce, místo výroby a minimální trvanlivost, která je označena nejčastěji slovy „Spotřebujte nejlépe do...“. U té se namísto data můžete setkat i se symbolem otevřené krabičky s číslem 12 – 30 (což je označení měsíců, po jejichž uplynutí je dobré výrobek vyhodit, protože poté může být již škodlivý). Dále kosmetické výrobky obsahují barviva a parfémy – ale pozor, i ty mohou navodit alergii, zvláště tehdy, je-li jich ve výrobku velké množství. A tedy i ty musí být na obalu označeny. Kromě toho se na obalu můžete setkat s dalšími označeními, třeba nekomedogenní, přírodní, hypoalergenní, bez alkoholu atd. Co všechno tyhle názvy o výrobku vypovídají, se dozvíte v článku Slovníček kosmetických pojmů.

  • Co najdete třeba v pleťovém krému: největší podíl ve složení bude mít voda, na dalších místech pak budou tuky, emulgátory (právě ty krém spojí v jeden celek), konzervační látky, parfém a barviva.

Kafe.cz zjistilo:

  • Nedejte se zmást reklamou. Výrobce vám bude v televizní reklamě slibovat, že daný sprchový gel nebo krém na tělo obsahuje výtažek z guarany, a proto vás dokonale probudí a nabije energií. Sami se ale můžete přesvědčit, že výtažek z guarany bude uveden až na konci složení a výrobek jej bude obsahovat maximálně 1 %.

Vyznejte se v názvosloví

INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, což česky znamená Mezinárodní názvosloví pro kosmetické suroviny – a to znamená, že každý kosmetický výrobek musí mít na svém obalu označeno celé složení. Někde na výbroku najdete nápis „Ingerdients (INCI):“ nebo jen „Ingredients:“

  • Názvy nejsou řazeny náhodně, ani abecedně, ale vždy podle největšího procenta zastoupení ve výrobku…jednoduše to, čeho je tam nejvíc, zaujímá místo v přední linii.
  • Složky, které mají zastoupení pod 1 %, se mohou řadit libovolně – s tím klesá povinnost výrobce označovat přesné množství a často se tak stává, že řadí položky podle „oblíbenosti“, ne množství. Např. pokud bude výrobek obsahovat 0,01 % měsíčku lékařského a 0,9 % benzoanu sodného jako konzervantu, může i přesto výrobce napsat měsíček před konzervant, a tím způsobit, že si spotřebitel myslí, že je tam měsíčku automaticky více.
  • Názvy jsou vždy anglicky podle mezinárodně uznávané úmluvy – Evropská unie má ve své databázi 30 000 názvů a rozhodně se nedá všechny je tu vyjmenovat.
  • Názvy přírodních složek se odvíjejí od latinského názvosloví.
  • Na etiketách se dále objevují také chemické či přírodní sloučeniny a pak se přesný název odvíjí od chemického složení – v tom se spotřebitel často nemá možnost ani vyznat.
  • Omezené množství parfému máte zaručeno, pokud se všechny vejdou pod jeden název, a to PARFUM. Přesto je ale ideální kosmetika, která nevoní.
  • Pigmenty určují odpovídající zabarvení a jsou označené písmeny CI a příslušným číslem barvy.

Zapátrali jsme!

Níže jsme pro vás vyhledali pár zajímavostí, chemických sloučenin a názvů, na které můžete na zadní straně výrobku narazit, abyste příště při nákupu věděla, co vlastně kupujete. Nedokážeme pro vás vyjmenovat všechny, ale zkusili jsme objevit ty nejpoužívanější a ty, které může obsahovat také přírodní kosmetika.

Umělé složky:

  • Názvy s předponou PEG nebo koncovkou –eth: syntetické emulgátory a stabilizátory – jsou v přírodě těžko rozložitelné, neexistuje ani jedna studie prokazující, co se s nimi děje v našem těle, a také se při jejich výrobě používají látky, které škodí životnímu prostředí.
  • Koncovky –icone nebo –icon: deriváty silikonu, syntetické silikonové oleje nebo silikonové emulgátory: mají dobrou roztíratelnost, zanechávají pokožku hebkou, ale nerozloží se v přírodě a zanášejí pokožku a ta se tak může stát vysušenou nebo citlivou.

Přírodní konzervanty: (patří mezi jediné, na které můžete narazit i v přírodní kosmetice či certifikované BIO kosmetice)

  • Sodium Benzoate = benzoan sodný, Benzoic Acid = kyselina benzoová: potravinářské konzervanty, v přírodě jej najdete třeba v benzoové pryskyřici.
  • Potassium Sorbate = sorban draselný: patří také mezi potravinářské konzervanty a najdete jej třeba v nezralém ovoci.
  • Salicylic Acid, Sodium Salicylate = kyselina salicylová a salicylát sodný: najdete ho v přírodě třeba ve vrbové kůře.
  • Phenethyalcohol: vonná látka s konzervačními účinky, můžete ji objevit třeba v růžové silici.
  • Alkohol = líh: konzervuje až od 20 % obsahu a v přírodě jej najdete ve zkvašeném ovoci.

Určitě se vyhněte!

Existuje hned několik složek, které neškodí jen citlivé pleti a pokožce, ale nemusí svědčit ani té normální. Možná právě kvůli nim máte občas pocit pálení, svědění či začervenání. Možná už je nenajdete v mnoha výrobcích, ale pro jistotu se podívejte.

  • Rtuť (Mercury): ta může být obsažena třeba v řasenkách nebo bělících krémech či pleťových vodách (a přitom může poškozovat mozkové buňky, reprodukční systém nebo ledviny).
  • Ftaláty (Phtalates): v lacích na nehty, vůních nebo vlasových sprejích (mohou způsobovat problémy s otěhotněním nebo poškodit plod).
  • Parabeny (Metyl-paraben, butyl-paraben, atd.): konzervační látky, které prodlužují trvanlivost výrobku. Odborná veřejnost se ještě neshodla, zda jsou či nejsou škodlivé…přitom by jejich roli mohly převzít třeba éterické oleje nebo jiné přírodní složky.

V dnešní době už kosmetický průmysl vyrábí produkty s obsahem antioxidantů, minerálů, ovocných (AHA) kyselin, ochranných a zvláčňujících látek, které bývají nejčastěji přírodního původu. To je dnešním trendem, stejně jako například ve stravě, kde také dominují BIO výrobky.

(zdroj: www.bio-info.cz a www.szu.cz (Státní zdravotní ústav))