Jakou sílu má jarní slunce, dá se to nějak specifikovat (liší se například intenzita jejího vlivu od ostatních ročních období)?

Intenzita jarního slunce je mírnější než v létě. I přesto je jarní sluníčko zrádné a je možné se na něm spálit. Kůže je po zimě světlá, na UV paprsky nepřipravená a často intenzitu sluníčka podceníme. Typicky se s prvním jarním sluncem v květnu objevují i sluneční alergie.

Jakou péči bychom měli po zimě pleti dopřát - co byste doporučila především ženám kolem třicítky s citlivou pletí?

Po zimě jsou vhodné hydratační prostředky. Místa, kde se přes zimu utvořily kožní nerovnosti, póry nebo uhříky, podrobte obroušení pomocí domácího peelingu. Ženy, které mají citlivou pleť, by měly v obchodě sáhnout po produktu, který je přímo určen pro takový druh pleti. Tedy bez konzervantů a přemíry parfémů. Většinou najdete na obalu označení „sensitive“.

Které hříchy z vašeho odborného pohledu nejčastěji pácháme na své pleti v jarních měsících?

V zimě se většinou pleti moc nevěnujeme. Teprve s prvními krátkými rukávy, sukněmi, event. plavkami si začínáme všímat změn, které se na kůži objevily přes zimu. V jarních měsících bychom se zejména měli soustředit na zvýšený příjem vitamínů a stopových prvků ideálně z přírody. Nejčastějším hříchem jara je nedostatečná ochrana proti slunci a následné spálení.

Doporučila byste detox?

Nemám nic proti detoxům. Detox ale nepatří k opatřením, které by ozdravovaly naši plet. Pokud se detox týká našeho jídelníčku s posunem ke zdravějším potravinám, jako je ovoce, zelenina, ryby apod., může mít pozitivní efekt na kůži zejména po zimě, která je na tyto potraviny chudá.

Jak vypadá pleť, která se dá označit za „citlivou“? Jak reaguje, co jí nejvíc škodí, daly by se popsat nějaké znaky, podle kterých by dotyčná žena mohla říct: Ano, to je moje pleť, mám citlivou pokožku?

Zvýšená citlivost pleti se může projevit u každého typu pleti, častěji však tyto obtíže mají ženy se sušším typem kůže. U nich je narušen ochranný kožní film ať už genetickými faktory, nešetrnou manipulací nebo nesprávnou péčí. Negativně se na zvýšené citlivosti může podepsat i nezdravý životní styl nebo zevní vlivy prostředí. Nejčastější reakcí přecitlivělé kůže je zarudnutí, pocit pálení a pnutí při sebemenší změně počasí, teploty, mechanickém impulsu, aplikaci kosmetiky. Na citlivé pleti se častěji objevují rozšířené žilky, ztenčení kůže nebo šupiny. Nicméně přecitlivělá kůže není synonymem kůže nemocné.

Konzumace kterých jídel citlivé pleti nesvědčí?

Ženy s citlivou pletí by se měly vyvarovat ostrých a kořeněných jídel. Nevhodná je konzumace většího množství alkoholu. Dobré je dodržovat pitný režim pro lepší hydrataci zevnitř.

Které mezníky v životě ženy mění její pleť a doslova se jí vpisují do tváře?

Jakákoliv životní událost může mít pozitivní i negativní vliv na náš vzhled. I vrásky signalizují něco o tom, jací jsme. Kdo se v životě hodně směje, je obdařen vráskami kolem úst a očí, kdo je spíše zamračený typ, má typickou vrásku zlosti na čele.

Přicházejí pacienti k dermatologům včas, nebo v zásadě až „s křížkem po funuse"? A kdy by žena měla dermatologa sama vyhledat?

Dermatologie hodně podléhá trendu samoléčitelství. Ženy se dnes hodně pohybují na internetu, kde hledají radu ke svému problému. Teprve, když nejsou v této fázi úspěšné, jdou se poradit do lékárny a poslední štací je lékař. Nelze paušalizovat, pacienti přicházejí v různých fázích choroby. Obecně ale ženy chodí raději i s drobnostmi, zatímco muži jsou v návštěvách lékaře spíše lajdáci.

Jak správně o citlivou pleť pečovat, když se žena musí denně líčit do práce?

Doporučuji používat jeden preparát nebo produkty jedné řady, která je určena přímo citlivé pleti. Časté kombinování nebo střídání produktů kůži zatěžuje. Již pravidelné odlíčení kůže by mělo probíhat jemným pleťovým mlékem nebo speciální micelární vodou. V každém věku se mohou objevit příznaky citlivé pleti. S přibývajícím věkem se přirozená kvalita ochranného filmu zhoršuje. Správná péče o senzitivní pleť, dostatečný pitný režim a eliminace negativních zevních faktorů vede k dlouhodobé stabilizaci projevů. Nicméně predispozice trvá, a proto je třeba trpělivost.

Co především by nemělo být napsáno na obalu ve složení přípravku, který používá?

Zejména u žen s citlivou pletí je údaj o složení velmi důležitý. Odličovací přípravky by neměly obsahovat alkohol. Krém pro péči o citlivou pleť neobsahuje parabeny, konzervanty ani alergizující parfémy. Jeho textura má být jemná, hydratační, krém se dobře roztírá i vstřebává. Denní krém pro senzitivní pleť plní funkci ochrannou, to znamená, že ji chrání před nepříznivými vnějšími vlivy, noční péče má pak funkci regenerační.