Diskutujte: Jak váš partner zvládá otcovství, změnil se?

Mohlo by vás také zajímat: Desatero pro čerstvé tatínky

1. Muž zapomene, jak vypadá spánek

Tohle začíná už v těhotenství – manželka s obrovským břichem se v noci neustále vrtí, nemůže pořádně spát a kolem čtvrté ranní má záchvaty plačtivosti. Je to ale vlastně ideální trénink na to, co přijde později. První rok je hrozný.

Než si dítko zvykne na to, že v noci se spí a ve dne bdí, o spánku si můžete nechat jen zdát. Roztomilý prcek si v noci brouká, pláče a ten náš kolem druhé ráno s oblibou kakal. Když si myslíte, že je už je v pořádku, tak začnou růst zoubky.

A pak přijde odvykání na plenky (a s tím spojené noční počůrávání) a potom divoké noční sny. A když se tohle všechno uklidní, manželka vám s rozzářenou tváří oznámí: „Čekáme další miminko!“

2. Muž zapomene, co je to hospoda

S příchodem potomků přibývá neskutečné množství povinností. Zatímco před dítětem jsem byl stálým hostem několika lokálů, jak přišla na svět první dcerka, s hospůdkami jsem se musel rozloučit. Nejde ani tak o čas, ten se vždycky nějak najde.

Horší je, že novootec (od slova novomanžel) je tak pohlcen dojmy ze svého potomka, že místo aby rozebíral s kamarády výsledky posledního duelu Brna se Spartou, vypráví jim nadšeně o tom, jak už miminko pase koníčky. Věřte mi, že neexistuje lepší způsob, jak přijít o kamarády. Na druhou stranu, když zjistíte, že v hospodě stejně po půlce druhého piva usínáte, přestane se vám po ní stýskat…

3. Muž zapomene, že míval tmavé vlasy

Starosti! Je jich tolik, že z nich nejde nezešednout. Muž se začne dívat mnohem dál do budoucnosti – najednou už není horizontem, na který hledí další půlrok, ale budoucnost jeho dětí. S tím přichází pocit zodpovědnosti, nutnosti zajistit svou rodinu a taky strach, že to nedokáže.

Není to nic příjemného, ale současně to muže mění – dělá to z kluka chlapa. Taky jsem začal víc chápat, proč to někteří manželé nezvládnou a od rodin prchají, unést ten pocit zodpovědnosti opravdu není snadné – život s mladou milenkou a bez závazků je určitě mnohem snazší.

4. Muž zapomene, že byl kliďas

Když jsem ještě neměl děti, platil jsem za vyrovnaného pohodáře. Nic mě jen tak nerozhodilo; když bylo špatné počasí, tak jsem si vzal kapuci, když měl šéf špatnou náladu, mávl jsem nad tím rukou. Dnes mě rozhodí úplně všechno.

Nikdy bych nevěřil, že když dcera dostane v první třídě horší známku, budu zuřit jako šílenec. Kdyby mi někdo před deseti lety tvrdil, že se budu vztekat, když mě potomek napoprvé neposlechne, určitě bych mu to nevěřil.

5. Muž si začne vážit vlastních rodičů

Teprve když si prožije to trápení a strach, co mu přinášejí vlastní děti, pochopí, jak to měli rodiče těžké s ním. Takže mami: promiň, že jsem během první třídy ztratil patery přezůvky, že jsem nejedl svačiny a že jsem neposlouchal. A promiň i dalších asi 5 000 věcí.

6. Muž zapomene, že existuje kultura

Říká se, že mateřství mění ženy v mnohem citlivější bytosti. Asi jsem moc zženštilý, ale od doby, co máme děti, brečím u půlky filmů, které vidím – zatímco dřív se mi to stávalo jen u třetího dílu Vinnetoua. Vidět film, kde trpí dítě, je pro mě dnes téměř nemožné. A zatímco dřív jsem se při hororech modlil, ať už toho otravného spratka něco sežere, dnes mu držím pěsti.

7. Muž zapomene, že je dospělý

Tohle je báječná změna! Díky dětem si můžu zopakovat vlastní dětství, což je paráda. Není nic zábavnějšího, než si hrát s vlastními prcky. Fakt! Ty desítky věží z lega, plyšové armády a zoologické zahrady z kostek mě, i když vlastně nechápu proč, neskutečně obohacují. A navíc – právě nám začalo období, kdy se dcerky naučily hrát karty!