Ten dopis nás zaskočil. Ukazuje totiž problematiku práce hasičů z té druhé (horší stránky). Redakce změnila jméno a použila ilustrační fotografie.

"Ahoj do redakce. Mám zrovna ve zbrojnici chvilku na odpočinek, tak brouzdám po internetu. Narazil jsem i na váš článek o povodních a taky na zmínku o tom, že po hasičovi touží každá třetí žena na světě... Dodal bych sám za sebe, že to platí možná chvíli. Nezapírám, že je to pro holky asi sexy představa, na hasičský hadry vždycky letěly, usmívají se na nás, kam vkročíme.

Když si pak ale zkusí reálný život s hasičem - já jsem u profesionálů i u dobráků (dobrovolní hasiči, pozn. aut.), to se jim pak začne brzy zajídat. Situace u státních hasičů není růžová, nemáme ani jistotu, že nás nepropustí v rámci snižování stavů, bereme málo peněz a věčně nejsme doma. Výhled veškerý žádný, teď se zase má něco měnit podle směrnic EU - tím vás nebudu zatěžovat, to je na dlouhý povídání. Rodinu uživím, ale jen tak tak, když potřebujeme na něco našetřit, beru vedláky. Spousta chlapů, které vidíte na stavbách, jsou hasiči, kteří si potřebují přivydělat.

Ale nejhorší je, že nejste věčně doma. Mojí ženě taky napřed imponovalo, že zachraňuju lidi, nechala mě vyspat, starala se... Pak ale přišly děti a celá domácnost jí spadla na hlavu samotné. Snažím se ji chápat, ale se službama nic neudělám, musíme nasloužit spoustu hodin i mimo směny a stane se, že přijdu tak unavený, že snad spím ještě dřív, než dopadnu na gauč u televize. Výčitky ze strany mojí ženy se množí a už jsme doma řešili, že se v práci zakoukala do kolegy s pevnou pracovní dobou a manažerským platem. Ustáli jsme krizi s odřenýma ušima. Ale co bude teď... No, moc iluzí si nedělám, za poslední týden jsem doma pořádně nebyl. Ve volnu jsem pomáhal s naší partou dobráků odklízet následky povodně.

Znám spoustu kluků od sboru, kteří najednou nebyli svým paničkám dost dobří. A podvádět hasiče je snadný. Máte absolutní jistotu, že se jen tak namátkově ze služby nevrátí. Možná to vidím až moc černě, jsem taky dost unavený. Jdu si lehnout. Alespoň že už na nás veřejnost nekouká tolik skrz prsy. Je mi pětačtyřicet. Zažil jsem doby, kdy byl v očích spousty lidí hasič něco jako kopáč nebo popelář a navíc určitě alkoholik. To se změnilo až díky zpravodajství v televizi, kde jsme pořád vidět, jak něco děláme:-) Dobrou. Olda."

Rozhovor s hasičem

Máte doma hasiče? Jaký je s ním život? Napište do Diskuse nebo na náš Facebook

Co si myslíte o postoji Oldovy ženy?

Mimochodem posledně vyvolal v této rubrice velmi ostré reakce Vít, který se rozčiluje, že jeho žena začala studovat.