Ložnice je pro nás až třetí nejoblíbenější místností bytu. První je obývák, poté kuchyně (nejsou-li tyto prostory spojeny). Ložnice „baví“ spíš majitele domů - ti v ní tráví o třetinu více času než vlastníci bytů!

DŮKAZEM TOHO, ŽE ČEŠI SE V POSTELI NEVĚNUJÍ JEN PATŘIČNÉMU SPÁNKU A HEZKÝM CHVILKÁM, JE FAKT, ŽE 55 % Z NÍ PŘES MOBIL VYŘIZUJE NÁKUP NA E-SHOPECH. A 61% MAJITELŮ TABLETŮ A ČTEČEK SI JE TAM BERE TÉŽ.

V posledních letech stoupl zájem o to, na čem spíme. Informujeme se o kvalitních matracích a roštech, a to už více než 40 % lidí.

Ač je u nás ložnice jako prostora trochu popelka, co se týká povlečení lůžkovin, jsme podle prodejců progresivní, opouštíme klasické vzory a chceme moderní design i materiály. Pozor, jen 8 % partnerů spících spolu v posteli je ochotno sdílet jednu peřinu!

Jen 19 % českých ložnic je prosto elektromagnetického smogu, vychází ze zdravých pravidel logiky nebo čínského učení feng-šuej.

Pouze necelá 2 % těch, kteří si půjčují peníze od bank na rekonstrukci bydlení, hodlají nejvíce financí vložit do ložnice! Většinou vede kuchyně.

Přes 50 % české populace spí v přetopené ložnici, kterou také nedostatečně větrá.

Téměř 35 % Čechů má v ložnici domácí kancelář či pracovní kout, stejné procento o tom uvažuje (hlavně z prostorových důvodů).

V oddělených ložnicích spí 36 % Čechů, což má nemálo pozitiv: partneři se neruší spánkovými poruchami, nemusejí řešit sobectví druhého, v loži nepokračují ve sporech započatých přes den…

ČESKOU SPECIALITOU JE ZANÉST LOŽNICI TÍM, CO SE JINAM NEVEJDE (SPORTOVNÍ NÁČINÍ, KUFRY I ZIMNÍ OBLEČENÍ). NEJLEPŠÍ JE UMÍSTIT VŠECHNO POD POSTEL, „ABY TO NEBYLO VIDĚT“.

Možná si Češi svých ložnic nehledí proto, že nejsou velcí spáči: 55 % jich spí méně než sedm hodin denně a před 22. hodinou uléhá jen čtvrtina populace. Nebo je to tím, že jsme pozapomněli na zásadní pravidla zdravé a kvalitní ložnice? Tedy její správné umístění, teplotu (19 °C), zastínění oken, větrání, ticho… A hlavně žádné rušivé elementy!

VÍTE ŽE…

…peřiňákům odzvonilo? Peřiny by měly přes den větrat, není vhodné nacpat je do uzavřeného prostoru! …v ložnici má být více světel, ne jen jedno silné centrální? Á propos - LED osvětlení povzbuzuje aktivitu a tlumí melatonin, takže může způsobit problémy s usínáním.

…pro příjemný pocit se mají měnit materiály povlečení podle roční doby?

…vůně „dýchané“ během spánku ovlivňují jeho kvalitu? Dokládá to studie německých vědců z fakultní nemocnice v Mannheimu, kteří uložili k spánku několik dobrovolníků a jedné polovině pustili „do snů“ aroma zkažených vajec, druhé vůně růží. Jen ti „mezi květinami“ se vyspali příjemně a pozitivně, jejich kolegové si stěžovali na nepříjemné sny.

…Japonci spí dodnes na futonech? Ony vrstvené matrace kladou přímo na zem. Mohou být z různých materiálů jako bavlna, latex, konopí, kokos atd.

…Australané se nejvíce brání sexu v ložnici? Preferují méně intimní místa.

…feng-šuej říká, že nejdůležitější v bytě či domě je umístění ložnice a kuchyně?