Víc místa budou mít tlustokožci v dohledné době alespoň v pražské zoologické zahradě, kde se pro ně dokončuje moderní pavilon s prostorným výběhem.

Budou tu ale žít pouze sloni indičtí. Společné expozice s africkými jsou už minulostí – oba jen vzdáleně příbuzné druhy se nemají příliš v lásce. Dokonce i mamuti byli dnešním indickým slonům geneticky bližší než sloni afričtí.

Zoologické zahrady přinášejí mnoho nových poznatků o těchto chobotnatcích. Rozumíme jejich rozmnožovacímu cyklu a jsme schopni provádět umělé oplodnění.

Šanci na slůně tak mají i zahrady, které nechovají žádného samce – jako ta ostravská nebo vídeňská. Předpokladem je ovladatelnost vybrané samice. Chovatelé ze zoo i cirkusoví drezéři se shodují na tom, že slon je prostě individualita.

Pozná se

Motivace pamlskem příliš nefunguje, spíše je třeba prosazovat svou vůli tehdy, když je nakloněn ke spolupráci.

Díky pozorování v zoo víme hodně o jeho inteligenci. O tom, že dovede v zrcadle poznat sám sebe, že když dostane příležitost k malování, vyjadřuje svou osobitost.

K některým objevům však mohlo dojít jedině v přírodě. Vědci popsali jeho dorozumívání infrazvukem na mnoho kilometrů, sledovali soudržnost stáda v ohrožení a objevili i pietní vztah těchto obrů k uhynulým druhům.

Zatímco afričtí sloni jsou jakžtakž prozkoumáni a chráněni, ti asijští se stahují do odlehlých pralesních oblastí a čas od času proběhne tiskem zpráva, že jich opět ubylo.

Pokud by třeba všichni obyvatelé 50tisícového města Teplice chtěli adoptovat volně žijícího slona indického, na mnohé z nich by už žádný nezbyl.

4x o slonech

  1. Chobot váží až 300 kg a pojme čtyři litry vody.
  2. Zoologické zahrady nyní tlustokožcům poskytují mnohem více podnětů než dříve: hračky, pamlsky ukryté v mnoha skrýších apod.
  3. Bornejští trpasličí sloni měří v kohoutku jen 2,5 m. To je ovšem víc, než si mnozí lidé mylně představují (často je matou upravované snímky na webu). Ani toto zvíře není vhodný mazlíček k dětem.
  4. Poslední dobou se opět aktivizovali afričtí pytláci. Legálně prodávané kly přestávají asijskému trhu stačit.