Diskutujte: Dala jste se dohromady s bývalým? Myslíte, že takový vztah má naději na budoucnost?

„Když mi po devíti letech manžel oznámil, že má téměř rok paralelní vztah s milenkou, nemohla jsem tomu uvěřit, ” vypráví čtyřiatřicetiletá Ivana. „A co hůř, vlastně nevěděl, pro kterou z nás se má rozhodnout! Podle mě ho tížilo svědomí. Pravda je, že náš vztah zapadal do stereotypu, ale tohle bylo příliš. Sbalila jsem se a odstěhovala. Za pár měsíců mě přišel odprosit. Chvíli jsem odolávala, ale nakonec se k němu vrátila. Nechtěla jsem náš dlouhý a do té doby vlastně pohodový vztah zahodit. Teď spolu čekáme dítě, ale musím říct, že mě občas představa jeho milenky straší v hlavě.”

Když si nemůžete pomoct, svůj protějšek milujete, nebo si život bez něj nedokážete představit, jste ochotná vstoupit podruhé do stejné řeky. Jenže má to svá „ale” – třeba už to nikdy nebude jako dřív, jak ostatně naznačuje Ivana. Stejně tak existuje naděje, že vztah posunete do nové roviny a zjistíte, že to tak mělo být.

Srovnejte si fakta: žádný rozchod se nekoná bezdůvodně. Můžete mít za sebou dramatickou hádku, nedorozumění, urážku, neschopnost komunikace, potýkáte se s následky nevěry... Ať už jste se rozešla vy nebo on, je jasné, že znovuobnovený vztah nebude fungovat bez ústupků na obou stranách.

Máte se k sobě vrátit?

Proč ANO:

  • stále se přitahujete a rozumíte si
  • nedokážete se zamilovat do jiného, myslíte na něj
  • ceníte si kladných stránek toho druhého
  • můžete napravit chyby z minulosti

Proč NE:

  • vzrušení opadlo, jste na sebe zvyklí
  • zrovna nikoho nemáte a chcete se zabavit / rozptýlit
  • nedokážete překousnout negativa toho druhého
  • hříchy z minulosti můžou komplikovat váš vztah

TEST - Vyplatí se využít druhé šance?

Položte si (nejlépe spolu s partnerem) následující otázky. Pokud na většinou z nich odpovíte a), zdá se, že máte kvalitní lepidlo a oprava vaší lásky by se mohla povést!

Co od návratu očekávám?
a) novou šanci pro náš vztah
b) nevím

Co ve vztahu budu muset změnit?
a) co bude potřeba
b) nic, půjde to jako dřív

Jak chci, aby se náš vztah dál vyvíjel?
a) začneme jinak a lépe
b) začneme tam, kde jsme skončili

Zvládnu udělat tlustou čáru za špatnou minulostí?
a) ano
b) ne

Jak se vypořádám se spornými tématy?
a) společně si je vyjasníme a uzavřeme
b) radši o nich nebudeme mluvit

Cítím, že je vůle pokračovat ve vztahu na obou stranách?
a) ano
b) ne

„Moje ex byla klasický rozcházeč a scházeč,” popisuje pětatřicetiletý Karel. „Když mě nechala, byl jsem zamilovaný a chtěl to vrátit zpátky. Ona koneckonců taky. Navíc na malém městě nebylo moc z čeho vybírat... Bohužel postupem času došlo k totální apatii a zhnusení. Vztah prostě vyhnil. Když jsme šli od sebe, hrozně se mi ulevilo. Ale nelituju. Aspoň už vím, že tudy cesta nevede.”

Resumé

Na pokusu dát své lásce novou šanci víc získáte, než ztratíte. Buďto si ujasníte, že opravdu nemá smysl pokračovat, anebo překonáte krizi a můžete mít vztah s novými zkušenostmi. Psychologové se shodují v tom, že bez odpuštění a výčitek není možné znovu budovat vztah. Pokud je ve vztahu jeden z vás oslabený (většinou ten, kdo byl podvedený či opuštěný), musí v sobě najít hodně síly, aby se přes křivdu dokázal přenést. Záleží na konkrétním páru, jaká zvolí pravidla a jak moc chce být spolu.