„Já si nenechám jen tak něco líbit,“ říká od pohledu rázná penzistka, když popisuje nepříjemné okamžiky, kdy si ale zachovala chladnou hlavu a projevila odvahu.

Byl poslední únorový den. Paní Benischová šla rušnou krnovskou ulicí. Ze křoví za ni náhle někdo vyskočil a zezadu se jí začal dotýkal. Hned se sápal po kabelce.

Počínala si rozumně, peněženku opatrně zabalila do igelitky a pospíchala s ní na policii. Dočkala se však jen informace, že při „drobné“ krádeži toto policisté nedělají.

Nakonec jim vyčinila. „Netuším, co vlastně hledali,“ říká okradená seniorka. „Dělali vůbec něco, když já toho po týdnu našla poměrně dost?!“

Policisté se hájili, že provedli všechny procesní úkony a že pátrali i po odcizených věcech za účasti psovoda se služebním psem. Helena Benischová měla větší štěstí, ačkoli pachatel zatím dopaden není. Nevzdává se a pátrá dál.

Kdo je slečna Marplová?

Jedná se o fiktivní postavu série detektivních románů Agathy Christie. Jane Marplová je elegantní anglická dáma z vesnice St. Mary Mead a vystupuje jako amatérský detektiv. Je velice inteligentní a při řešení kriminálních případů úspěšnější než policisté! Má dar všimnout si i nevědomky prohozených poznámek a spojit si je s daným případem. Je velká znalkyně lidských povah a právě to je jejím klíčem k úspěchu. Spisovatelka se pravděpodobně inspirovala rysy několika postarších žen, s nimiž se setkala u své babičky na vesnici.