Vládci světa s útoky na svou osobu počítají, chrání je bodyguardi, neprůstřelná skla a pancíře. Není to nic nového. K mocensky motivovaným vraždám docházelo už ve starověku.

V posledních letech se slovem atentát označují rovněž útoky na budovy či dopravní prostředky s cílem zabít co největší počet lidí, způsobit ohromné škody, vyvolat paniku, nejistotu a atmosféru strachu za účelem dosažení politických cílů. Důvodem bývají msta, náboženský fanatismus či separatistické snahy.

Loni 8. prosince uplynulo už 30 let, co na Johna Lennona před jeho newyorským domem vystřelil duševně vyšinutý Mark Chapman, jemuž zpěvák několik hodin před tím podepsal svou novou desku.

John Lennon byl čtyřikrát zasažen zapilovanými kulkami s dutou špičkou, které po proniknutí do těla způsobí devastující zranění. Přetržení krční tepny zapříčinilo ztrátu asi 80 % krve… Vrah odsouzený na doživotí několikrát žádal o propuštění, ale je stále ve vězení Attica ve státě New York.

Další atentáty 20. století

  • Mahátma Gándhí, duchovní vůdce Indie a indického hnutí za nezávislost a zastánce jednotné země muslimů a hinduistů, byl 30. ledna 1948 zastřelen třemi střelami z revolveru fanatického hinduisty.
  • Chicagský starosta českého původu Anton Cermak se stal v roce 1933 obětí atentátu na amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta.
  • Patric Lumumba, první předseda vlády Konžské republiky po získání nezávislosti na Belgii, byl v roce 1960 po čtyřech měsících v úřadě svržen a v lednu 1961 se svými dvěma spolupracovníky zavražděn. Z atentátu jsou obviňovány americké zpravodajské a belgické tajné služby.
  • V roce 1984 indická armáda na rozkaz ministerské předsedkyně Indiry Ghándí (nebyla v příbuzenském vztahu s Mahátmou) zaútočila na Zlatý chrám náboženské obce sikhů v Amritsaru, který se stal centrem separatistů požadujících vytvoření nezávislého sikhského státu. Dva sikhští členové její tělesné stráže za to Indiru Ghándí zastřelili. Premiérem se stal její syn Radžív Ghándí, který roce 1991 podlehl pumovému atentátu údajně zorganizovaným cejlonskými tamilskými tygry, když se Indie vojensky angažovala ve Srí Lance, aby zabránila bratrovražedné válce mezi Sinhálci a Tamily.
  • Francouzský prezident generál Charles de Gaulle se stal cílem 31 neúspěšných atentátů; nejzávažnější se uskutečnil v srpnu 1962 v Paříži, kde bylo na jeho vůz vypáleno 150 kulek. Zůstal nezraněn. Měla to být pomsta za to, že prosadil Alžírsku právo na sebeurčení. Před tribunál bylo postaveno devět spiklenců: padl jeden rozsudek smrti a osm doživotních trestů.
  • Šéfka konzervativců a britská ministerská předsedkyně Margaret Thatcherová zvaná železná lady v říjnu 1984 unikla smrti – exploze bomby v hotelu zabila pět lidí, ona však zůstala nezraněna. Atentát byl reakce na její nekompromisní přístup k řešení situace v Severním Irsku.