Rakousko, Vídeň

Jako zákuskový ráj doporučujeme navštívit Vídeň. Úžasných kaváren a cukráren je tam sice habaděj, ale Demel je jen jeden. Kavárna se jmenuje Demel Konditorei a nachází se na Kohlmarkt 14. Pan Demel ji koupil v roce 1857 a získal císařský patent, díky němuž se stal dvorním dodavatelem sladkostí. Kvalita úžasných zákusků se ale udržela dodnes. Na obřím nabídkovém stole je jich vystaveno tolik, že nebudete vědět, který si vybrat.

Rakousko, Salcburk

Pokud zavítáte do Salcburku, určitě nevynechejte návštěvu Cafe Konditorei na Alter Markt, Brodgasse 13. Ochutnáte tu originální Mozartovy koule. Vymyslel je pradědeček dnešního majitele a ten je vyrábí podle původní receptury dodnes. Ty ručně dělané a balené ve stříbrném papíře si můžete koupit opravdu jen zde a ještě ve dvou salzburských firemních filiálkách. V roce 1905 za ně majitel dostal na světové výstavě v Paříži zlatou medaili. A ochutnat takový skvost to už stojí zato, co myslíte?

Maďarsko, Budapešť

Kavárna Gerbeaud nacházející se na Vorosmarty Tér 7, je jednou z největších a nejkrásnějších kaváren v Evropě. Vejde se do ní až tři sta lidí. Založil ji roku 1858 Henrik Kugler. Na jeho kávu s čokoládou se stály fronty a miloval ji i hudebník Franz Liszt, který se stal jejím patronem. Jestli ji navštívíte, objednejte si krémové pečivo Gerbeaud – lístkové těsto plněné marmeládou, oříšky, krémem a polité čokoládou. Za zmínku také stojí proslavené dorty Esterházy a Doboš.

Francie, Paříž

Výlet po kavárnách Evropy by asi nebyl kompletní bez Paříže. V Paříži se totiž chodí podstatně víc do kaváren než do hospod. A je jich tu také požehnaně. Ale asi nejznámější jsou Cafe de Flore a Les Deux Magots. Nacházejí se na jednom rohu bulváru Saint Germain. Často je navštěvovali třeba Salvador Dalí, Hemingway, Pablo Picasso a další slavní. Dnes tu můžete potkat Catherine Deneuve, Sharon Stone nebo Isabellu Rossellini. Jestli se na tato místa dostanete, objednejte si jablkový dort Tatin. Ale klidně dejte zelenou i sýrům – jste přece ve Francii.

Tak co, která kavárna vás láká nejvíce?