Kosmetika, oblečení, knížka, film na DVD – to všechno už někdy při nějaké příležitosti dostala, dostává a dostávat bude. Ale letos jsem se rozhodl, že je to výročí, kdy to překvapení musí být o hodně větší a že se na něm budu nějakým způsobem podílet já sám. Takže jsem sedl, jak už to v dnešní době nejčastěji bývá, k internetu a hledal inspiraci.

Mezi stránkami, které se mi po zadání do vyhledávače ukázaly, byla i stránka www.receptnatitulce.cz. Zpočátku jsem si myslel, že je to jen další z řady stránek, na které píšou ženy pro ženy, ale byl jsem překvapen, že jde o něco zcela jiného. Soutěž „Recept s džemy Hamé na titulku“ mě jako od přírody soutěživého tvora zaujala. Nejen tím, že jde o soutěž, kde nerozhoduje náhoda v podobě vytažených čísel, házení kostkou či losování z došlých korespondenčních lístků. Rozhodovat bude kvalita předloženého receptu a recepty nejlepší se pak utkají o absolutního vítěze. A to je skutečně něco pro mě! Jako každý chlap jsem ješitný, takže bych svůj výrobek rád viděl na titulní straně časopisu Žena & kuchyně (třeba kdybych vyhrál, přejmenovali by ho na Muž & kuchyně).

I další informace o soutěži jsou vskutku lákavé.

Od dětství do každé hry vstupuji s tím, že chci zvítězit a tady se skutečně hraje o zajímavé ceny. Sladké mám rád, a tak bych se logicky nebránil výhře v podobě balíčku Hamé výrobků v hodnotě 500,- Kč v základním semifinálovém kole, navíc s možností získat pěti set korunovou slevu na kurs vaření v kuchařské škole Ola Kala a v případě vítězství v semifinále nejen slevu, ale rovnou celý kurs.

No a finále? Kromě toho, co jsem vám už psal, tedy ukojení mužské ješitnosti na titulní straně Ženy & kuchyně, možnost získat výhru v podobě víkendového dvoudenního kursu vaření v kuchařské škole Ola Kala (www.olakala.cz).

Takže teď už mi vlastně schází jenom maličkost. Dostatečně zajímavý recept, v němž by jednu z rolí hrál džem, ovocná směs nebo povidla od společnosti Hamé.

Stránky soutěže už nabízejí výběr receptů od soutěžících, kteří se přihlásili přede mnou. A na to, že soutěž se vlastně teprve rozbíhá, jich je tam požehnaně. Ale tady já inspiraci brát nechci. Nerad někoho kopíruju, já chci sám přijít s originálním receptem. Já chci vyhrát!Musím přesvědčit porotu, která bude složená jak z odborníků, tak i z laiků a zástupců firmy Hamé, že můj recept je ten nejúžasnější a že se po něm budou olizovat ještě tři dny. I když tedy vlastně ten, kdo by se měl olizovat nejdéle, je moje žena. Pro ni chci ten dort upéct a ostatně vlastně pro ni chci i vyhrát. Měla by potom doma v kuchyni kuchaře s certifikátem od renomovaného kulinářského ateliéru.

Můj tip: až půjdu k rodičům na návštěvu, prolistuju rodinný kulinářský archiv.

A to by bylo, abych tam nevykutal nějakou zlatou hřivnu, jež se mi v soutěži „Recept s džemy Hamé na titulku“ promění ve fotku na titulní straně a v kurs vaření. I když nevyhraju, jednu cenu si určitě odnesu. Manželčinu radost nad nečekaně sladkým dárkem.

Tak mi držte palce.

Karel Muška, Praha

Bratislavské rohlíčky

Ingredience

500g hladké mouky, 250g Hery, 1 vejce, 170ml mléka, 1 kostka droždí, 1 vanilkový cukr. Na potření: žloutek,1 a 1/2 lžíce vody,lžička cukru. Náplň: Slazená švestková povidla

Postup přípravy

Mouku prosejeme, přidáme do ní rozdrobené droždí, vanilkový cukr,vejce, nakrájenou Heru a rukama trochu promícháme. Přidáme mléko, propracujeme nenecháváme kynout, ihned pře-místíme na pomoučenou pracovní desku. Vytvarujeme si z těsta bochník, pak ho vytvarujeme do tvaru válce a rozdělíme na 6 částí. Každou část dlaněmi dotvarujeme do okrouhlého tvaru a vyválíme kruh o průměru 28 cm, pak rádýlkem rozdělíme na 8 částí a na každou část dáme lžičku povidel. Pak stočíme do rohlíčků. Rohlíčky naukládáme na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení. Žloutek,vodu a cukr vymícháme, potřeme rohlíčky a dáme je péct do předehřáté trouby na 190°C, pečeme asi 20 minut dozlatova. Po upečení necháme rohlíčky prochladnout a poprášíme moučkovým cukrem.