Cvalíků přibývá

Za posledních třicet let destinásobně vzrostl počet dětí, které trpí výraznou nadváhou nebo obezitou. Může za to nedostatek pohybu a nezájem o zážitky v prostoru, kde není počítač a lednička. USA vymýšlí kampaně, jak děti vytáhnout ven a přenastavit jim myšlení, ale statistiky jsou proti nim. Možná by se mělo víc apelovat na rodiče, kteří jsou zodpovědní za to, čím se jejich dítě živí. Je snazší koupit slazenou limonádu, hranolky a ohřát vakuované uzeniny s pochybným složením, než se připravovat se salátem nebo ovocnou mísou.

Cukr je vinen

Sladidla jsou obsažena ve všem, co je upravované. Vliv cukru na lidský organismus je velmi silný a závislost na něm si uvědomíme až příliš pozdě. Pokud ho děti přijímají víc, než je nutné, hrozí jim mnohem větší rizika než dospělým. Jsou ve vývoji a nadbytek cukru ovlivňuje nejen jejich trávení, ale i mozek, který se bez pravidelných dávek cítí nesvůj a negativně působí na dětskou psychiku - hyperaktivita, deprese, agresivní chování, nesoustředěnost. Tím se dostáváme do nebezpečné spirály. Děti podstupují psychologické testy a následující roky stráví na podpůrných prášcích. Nikdo ale neřeší závislost na cukru. Tlumí její projevy, ale problém trvá a ve stínu léků se rozvíjí.

Sladké limonády

Jsou-li už děti v procesu, kdy jsou na příjem nezdravého cukru zvyklé, není možné vyřadit z jídelníčku vše, co se nehodí. Přišly by velmi silné abstinenční příznaky a dětský organismus by mohl zkolabovat. Nebavíme o situaci, kdy přestanete každý den kupovat Brumíka. Ve slazených limonádách do sebe děti dopraví opravdu spoustu cukru, je dobré začít právě s nimi. Nahradit takové nápoje rovnou čistou a neperlivou vodou představuje velký skok, ideální je domácí limonáda z vody a čerstvého ovoce.