Cuperník
Co budeme potřebovat:
500 g polohrubé mouky
240 g nahrubo nastrouhaných cuket
220 g pískového cukru
2,2 dl vlažného mléka
2 dl oleje
2 vejce „L“
100 g černo-rybízové zavařeniny
2 lžíce prosetého kakaového prášku
1 sáček vanilinového cukru
1 sáček kypřicího prášku do perníku
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná citrónová kůra z 0,5 plodu, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Mouku prosejeme s kypřicím práškem a kakaem.
- Nastrouhanou cuketu vymačkáme od přebytečné vody. V míse vyšleháme vejce za postupného přisypávání obou cukrů. Do pěny pak vešleháme citronovou kůru a olej.
- Přisypeme moučnou směs, přidáme cukety a pomocí mléka vymícháme těsto. To nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vršek uhladíme.
- Dáme do trouby, kde při 170 °C pečeme přibližně 45-50 minut. Upečený perník necháme chvíli chladnout ve formě, pak jej vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
- Podélně jej prokrojíme a potřeme zavařeninou. Opět spojíme, obě poloviny k sobě přitlačíme.
- Před podáváním perník poprášíme cukrem a krájíme na plátky.
- Tip: pokud to vydržíte neochutnat, překryjte promazaný perník fólií a nechte v chladném pokoji rozležet do druhého dne. Perník více zvláční a bude úplně fantastický.
Rychlá buchta z cukety
Co budeme potřebovat:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek krupicového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
2 hrnky nastrouhané cukety bez jader
1/2 hrnku oleje
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Postup:
- Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva, kakaem a cukry.
- Vejce rozmícháme s olejem a nastrouhanou cuketou.
- Vmícháme do sypké směsi a vypracujeme vláčné těsto.
- Rozetřeme ho na vymazaný a vysypaný plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Upečeme a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené.
Cuketový perník
Co budeme potřebovat:
400 g oloupané a nastrouhané cukety
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
200 g cukru
3 vejce
6 lžic mléka
1-2 lžíce kakaa
150 g tuku
tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
Postup:
- Vejce rozkvedláme s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem. Přidáme nastrouhanou cuketu, prosetou mouku společně s práškem do pečiva a perníku a umícháme vláčné těsto.
- Vylijeme ho do vymazaného a vysypaného plechu (nebo formy), uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Koláč upečeme a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto správně propečené.