Vyzkoušejte „babské rady“

Absorbují prach i pachy, zachycují zvířecí chlupy a především se hůře udržují v čistotě. Pokud máte doma koberec, zvlášť ve světlejších odstínech, pak jistě víte, kolik práce dá udržet ho bez poskvrny. Koberec je sice stylovým doplňkem interiéru, tepelně izoluje, odhlučňuje a je velmi příjemný při chození naboso, ale zato je na něm vidět každý flíček a odstraňování skvrn není zrovna nejjednodušší záležitostí. Ale ještě, než zavoláte profesionální úklidovou službu a svěříte jí nemalý peníz za jeho vyčištění, máme pro vás několik osvědčených „babských rad“.

Stopy po večírku? Jsou pryč!

Fleky od červeného vína nahánějí majitelům koberců asi největší hrůzu. Dají se odstranit, ale důležitý je okamžitý zásah. Skvrnu silně zasypte solí, nechte několik minut působit, a poté polité místo propláchněte minerálkou. Bílé víno lze z koberce dostat mnohem snadněji – pokud nepomůže obyčejná horká voda s trochou saponátu, zkuste skvrnu rozpustit pomocí teplého lihu.

Co na likéry, kávu či čaj

Na fleky od likérů zkuste citrónovou šťávu, nebo směs lihu a čpavku v podílu 1:1 a teplou vodu. Čaj, káva a podobné nápoje se dají hned začerstva odstranit jen teplou vodou, pokud zaschnou, pomůže prostředek na koberce, nebo čistící benzín. Stopy po mastném jídle likviduje mouka – postižené místo jí hned začerstva zasypte a počkejte, až nasaje tuk. Potom už stačí jen houbička, saponát a horká voda. Jestliže skvrny zaschnou, bývá jejich likvidace mnohem obtížnější a tuto práci se vyplatí přenechat čistírně koberců.

Vyzrajte na inkoust i žvýkačky

Světlý koberec v dětském pokoji se skutečně nevyplácí. Pokud ho však máte a vaše ratolesti už ho potřísnily inkoustem, připravte si směs citrónové šťávy a vody, v níž jste rozmíchali tolik soli, kolik jen šlo. Roztok nechte na koberci chvíli působit, a pak jej setřete čistým, vlhkým hadříkem. Pokud po inkoustu stále zůstávají fleky, použijte ještě přípravek na koberce. Ani žvýkačky zadupané v koberci, nejsou v pokoji malých ďáblíků ničím neobvyklým. Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit i starých, vytvrzených, kousků, je použití jejich odstraňovače – speciálního přípravku, který žvýkačku nebo zbytky plastelíny zmrazí, a pak je můžete jednoduše odstranit. Pokud zmrazovač žvýkaček nemáte, vykonají podobnou službu kostky ledu, jimiž hmotu obložíte.

Jak na bláto? Počkat!

Do předsíně je rozhodně vhodnější dlažba, doplněná maximálně kusovým kobercem v té části, kam se už nechodí ve venkovní obuvi. Pokud se ale i na tento koberec dostane bláto, nesnažte se situaci zachraňovat hned a dejte si klidně načas. Černé stopy nechte zcela zaschnout a teprve potom kousky bláta vykartáčujte. Pokud na koberci i tak zůstanou patrné stopy, poradí si s nimi čistič koberců.

Tipy Kafe.cz