Je léto, a tak je nejvyšší čas vzít rodinu a vyrazit do přírody. Ale znáte to, obyčejná procházka na čerstvém vzduchu děti ani manžela většinou příliš nenadchne. Zkuste jim proto nabídnout něco neobvyklého, čím je zabavíte, zvýšíte jejich kondici a ještě je motivujete k dalším výletům. Ale co? Nordic Walking!

Hit z Finska

Chůze se speciálními hůlkami patří mezi hity 90. let na celém světě. Pochází z Finska, proto se jí taky někdy říká severská chůze, ale velké procento obdivovatelů má ve Spojených státech. Nordic Walking má totiž tu výhodu, že na něj nepotřebujete žádnou drahou výbavu, ale ani nijak dobrou kondici. Z toho důvodu je tento sport vhodný pro každého – od dětí až po seniory.

600 svalů, 400 kalorií

Možná se vám nezdá, že by vám chůze s hůlkami mohla něco závratného přinést. To je ale omyl. Tepovou frekvenci oproti běžné chůzi zvyšuje o 13 % a spotřeba kalorií je vyšší minimálně o 20 %! Při Nordic Walking se do pohybu zapojuje přes 600 svalů, což je 90 % všech svalů na těle. Díky tomu, že při chůzi používáte hůlky, šetříte klouby a kolena, a tak vůbec nebude vadit, pokud máte nějaké o kilo navíc. Za hodinu můžete navíc spálit až 400 kalorií! Sport má i velmi kladný vliv na vaši páteř a záda.

Tip Kafe.cz

Abyste věděla, jak správně s holemi chodit a držet tělo a nenapáchala více škody, než užitku, inspirujte se na internetu, např. na www.chodime.cz/jak-spravne-chodit, nebo lze navštívit některý z kurzů po celé republice. Více najdete na www.czech-nordicwalking.com.

Stačí jen hole

Nejdůležitější – a v podstatě jedinou – věcí, kterou k tomuto sportu potřebujete, jsou speciální hůlky. Ty jsou velmi důležité, protože při kontaktu se zemí zmírňují hrubší vibrace. Je také potřeba, aby vám pomáhaly po cestě vpřed, nedávejte je tedy před sebe. Pak už vám bude stačit jen pohodlné oblečení a vhodná sportovní obuv.

Sport pro všechny

Nordic Walking má tu výhodu, že jej můžete provozovat prakticky po celý rok a téměř kdekoli. Začít na jaře nebo v létě je ovšem ideální. A když se zapojí celá rodina, můžete si z něj udělat třeba pravidelný sobotní sport. Budete všichni spolu, na vzduchu a ještě protáhnete celé tělo a posílíte srdce. A nezapomeňte zapojit i babičku s dědečkem. Uvidíte, že sportovní rodinné výlety nakonec ocení.

Kafe.cz zjistilo: Jak vybrat správné hole?

  • Hole na Nordic Walking je třeba vybírat dle vaší výšky. Správná délka se vypočítá tak, že vaši výšku vynásobíte koeficientem 0,68. Jste-li začátečníci, volte raději hole kratší.
  • Hůlky jsou extrémně lehké, vyrobené z karbonu, nebo hliníkových slitin. Vždy obsahují speciální poutka na ruce připomínající polorukavice a vyměnitelné špičky. Na našem trhu je nabídka velmi široká. Česká asociace pro Nordic Walking však doporučuje hole od výrobců Gabel, Leki, Swix, Exel a Birki.
  • Volit můžete mezi holemi pevnými a teleskopickými, které se dají výškově nastavit a může je tak používat více členů rodiny.

Tipy Kafe.cz

Informace na internetu:

Chcete vědět víc? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube

Zkusili jste už Nordic Walking?