Za první pololetí letošního roku se počet obyvatel České republiky zvýšil o devět tisíc, takže v červnu nás bylo podle Českého statistického úřadu celkem 10 515 818. „Téměř dvě třetiny přírůstku jsou výsledkem přirozené výměny: počet živě narozených převýšil počet zemřelých o 5 713,“ vysvětluje úřad. Během ledna až června 2010 se v Česku živě narodilo 58,2 tisíce dětí, o 259 méně než ve stejném období předchozího roku. Mohlo by se tedy zdát, že babyboom, jak se říká náhlému růstu porodnosti, je už na ústupu. Statisticky. Ovšem když se v reálu rozhlédneme kolem sebe, zdá se, že Husákova omladina dohání, co zmeškala, i když jí už táhne na pětatřicet a víc.

  • Termín Husákovy děti se používá pro generaci narozenou v sedmdesátých letech minulého století, kdy stát motivoval rodiny k plození dětí příspěvky a výhodnými půjčkami.

Demografové a politici tedy mohou už pár let lehce jásat, i když se obecně mluví o vymírání národa. Více dětí = méně problémů se zabezpečením důchodů. Tyto děti jsou ovšem ve věku, kdy mohou začít chodit do mateřské školy. A tady padá kosa na kámen. Umístit dítě do mateřské školy je totiž dost často nadlidský úkon.

Počet předškoláků roste

Devadesátá léta nebyla pro mateřinky moc příznivá. Veřejností se šířila kritika tehdejší „kolektivní předškolní výchovy“ a sílil názor, že dítěti nemůže dát žádné kolektivní zařízení víc než jeho rodiče, případně prarodiče. Předpokládalo se i to, že matky budou se svými dětmi zůstávat déle doma... Dnes víme, jak tyto předpoklady dopadly. Kapacity školek při zvýšeném zájmu rodičů nestačí a citelný nedostatek míst ve školkách se nedaří řešit už několik let. Přesná čísla nikdo nesleduje, ale ministerstvo práce a sociálních věcí už před dvěma lety odhadlo, že se tehdy do mateřinek nedostalo asi 10 tisíc dětí. Teď to může být podle odhadů až dvakrát tolik, a to zejména ve Středočeském kraji a v Praze. Ústav pro informace ve vzdělávání zjistil, že například v roce 2006 navštěvovalo školky asi 285 tisíc dětí, letos to bylo už 314 tisíc a prognóza pro školní rok 2010/2011 počítá se zhruba 330 tisíci dětí. A podle serveru www.skolky.info je v zemi 4 910 mateřinek. Kolik dětí tedy bude opět odmítnuto? To se dozvíme po zpracování statistik těsně před Vánoci na webových stránkách ministerstva školství.