A o to víc jim bude chutnat. Nenásilně se přitom učí i spoustu nového a navíc mají pocit, že jsou užitečné a pro chod rodiny nepostradatelné. Vneste do své kuchyně radost a smích!

Zapomeňte na čas a uklizenou kuchyň

Také vám babičky říkávaly, že děti do kuchyně nepatří, že se jim může něco stát? Nebo patříte k těm maminkám, pro které je důležitější naleštěná kuchyň bez poskvrnky, kam by dětský element vnesl jen chaos a nepořádek, navíc by nabitý časový harmonogram vzal zasvé? Mávněte nad těmito malichernostmi rukou! Za společné zážitky a rozzářené oči dětí, šťastných z poznání nové vlastní důležitosti a role maminčiných pomocníků to stojí! Nevěříte? Přinášíme pár postřehů, rad a zkušeností, jak zvládnout a užít si vaření s malými špunty.

  • Věřte, že si děti budou až do dospělosti pamatovat, jak s vámi vařily! Vzpomenou si, kdy jste je poprvé posadila vedle sebe na kuchyňskou linku, kdy s vámi poprvé balily ovocné knedlíky, válely těsto na štrúdl nebo pekly perníčky! Vybaví si vůni jídel i celkovou pohodovou atmosféru – dopřejte jim takové hezké zážitky!

Takže sepněte vlasy, umyjte všem ruce, rozdejte starší trika nebo zástěry, do kterých si budou moci utírat ruce od všeho možného, dejte z dosahu nenechavých zvídavých dětských rukou vše ostré, rozbitné nebo jinak nebezpečné, naordinujte si trpělivost a pevné nervy a kuchyňská škola může začít!

Rozdat úkoly

Nejmenším dětem bude stačit, posadíte-li si je k sobě na kuchyňskou linku, odkud budou mít dobrý rozhled na vše, co právě děláte. Uvidíte, jak se na vás budou sypat otázky typu: Co to je? A proč to tam dáváš? Jak se to jmenuje? Mohou podávat jednotlivé nádobí či suroviny k vaření, rozválet válečkem první těsto – uvidíte, jak budou šťastné!

Se školáky můžete nenápadně procvičovat barvy prosbou o podání červených paprik nebo zvážením brambor procvičíte počty, ale nacvičíte i čtení, necháte-li si přečíst recept, který bude možná zajímavější než Honzíkova cesta. Děti poznají, co je ovoce a zelenina, jak a kde se potraviny skladují či jak se třídí odpad. Ani si nevšimnou, že s nimi procvičujete školní učivo. Důležité je děti chválit, dodáváte jim tak odvahu k samostatnosti a zvyšujete jejich sebedůvěru. Jen nikdy nezapomínejte na „bezpečnost práce“:

Nebezpečí v kuchyni číhá na každém kroku

  • Sporák a trouba zůstávají horké i po vypnutí. Tento prostor si vyhraďte pro sebe.
  • Nežádejte o míchání vařících se pokrmů, úrazů popálením se stalo v kuchyni až dost.
  • Pozor na elektrické přístroje. Používali jste například mixér? Po skončení práce ho vytáhněte ze zásuvky. Zmáčknout knoflík znovu je tak lákavé!
  • Krájení nožem fascinuje všechny děti, mějte je proto stále na očích. Mazací nůž splní účel a namazat pomazánku na chleby je také důležité!
  • Stabilita je nezbytná a tu ponožky nezaručí. Uklouznout u horkého sporáku je nebezpečné, proto bačkůrky nebo protiskluzové podložky jsou lepší.
  • Děti neudrží pozornost příliš dlouho. Při ztrátě koncentrace stoupá nebezpečí poranění.

Rozeběhnou-li se děti po chvíli k jiné činnosti, nemějte jim to za zlé, práce v kuchyni bývá pro ně zdlouhavá – neuděláte-li z práce v kuchyni povinnost, ale radost, budou s vámi příště vařit opět rády.

Kurz vaření

Přejeme maminkám a jejich dětem hodně smíchu a hezkých společných zážitků v kuchyni.
A pokud by si některé maminky chtěly vyzkoušet vaření s dětmi spolu s ostatními, nabízíme jedinečnou příležitost účastnit se Kurzu vaření pro rodiče s dětmi s mottem „Vařte a hrajte si!“, který proběhne za účasti redakce časopisu Žena&kuchyně ve studiu Chefparade, organizátora Školy vaření. Pokud máte zájem, podívejte se na bližší informace a přihlaste se! Těšíme se na vás!