Podle výsledků výzkumu vědců z mnichovské univerzity nezpůsobují mobily u dítěte bolest hlavy ani poruchu spánku. Studie navíc neprokázala žádnou souvislost mezi zářením z mobilu a dalšími stavy: nervozitou, závratí, náladovostí, podrážděností či poruchou soustředění.

Jak na to vědci přišli

Průzkumu se zúčastnilo 1 524 nezletilých a 1 498 dětí. Všichni byli vystaveni záření z mobilu, ale také bezdrátového telefonu po dobu 24 hodin. Ještě předtím se všechny děti podrobily lékařské prohlídce a absolvovaly sezení u psychologa. Neprokázala se žádná spojitost mezi celodenním používáním mobilu a eventuelními obtížemi.

Kafe.cz zjistilo: Na základní škole má mobil 85 % žáků, z toho 45 % má první mobilní telefon do 10. roku věku.

Mobily neškodily, ale…

Testy dopadly nad očekávání dobře, i tak se vědci bojí ukvapených závěrů. Ano, výzkum sice neprokázal škodlivost záření z mobilu, chybí ale studie, která by se jeho vlivu na dítě věnovala dlouhodobě.

Kdy dítěti pořídit mobil?

Pětileté nebo šestileté dítě mobil skutečně nepotřebuje. Pokud ho pořídíte například osmiletému školákovi, měla byste počítat s tím, že dítě často zmatkuje, tudíž nemusí být vždy na příjmu (mobil dítě např. nedopatřením vypnulo a neví, jak jej zapnout). Školákovi na prvním stupni zcela jistě stačí jednoduchý mobil se základními funkcemi. Nejde přece o hračku, ale spíše o pomůcku, díky níž můžete vašeho potomka snadněji zkontrolovat.

Tipy Kafe.cz: Jaký mobil vybrat?