„O motýly je obrovský zájem. Není se čemu divit. Je to úžasná podívaná. Věřím, že zájem vzbudí i osudy lidí s nemocí motýlích křídel, při které je kůže pacienta zranitelná jako motýlí křídla,“ řekla patronka Debry herečka Jitka Čvančarová.

Zahájení výstavy se zúčastnila i klientka Debry. „Děkuji za tuto možnost a spojení symboliky poletujících motýlů a nás, kteří tuto nemoc máme. Motýli jsou stejně jako my křehké bytosti,“ uvedla Jana Erhardová trpící touto nemocí a doufá, že se o nemoci zvýší povědomí. V to věří i Robert Vano, světoznámý fotograf, který pro Debru fotil kalendář. „Jsem rád, že mohu tento projekt, ve kterém se snoubí motýlí diagnóza a skuteční motýli, podpořit.“

Létají rychle a patří k největším na světě

Na výstavě na vás čekají nejen pestrobarevní, ale i velmi zajímaví motýli. „Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu. Návštěvníci v tropickém skleníku Fata Morgana uvidí i sovího motýla Caligomemnon. Jeho nápadné skvrny na spodní části zadních křídel slouží k zastrašování nepřátel. Ještě že se k nám do skleníku nemůže se skleničkou alkoholu, Caligomemnon by neodolal. Mezi motýly nechybí martináč Attacus atlas s největší plochou křídel na světě,“ láká na zajímavé exempláře Eva Smržová, kurátorka výstavy.

SKLENÍK FATA MORGANA JE KAŽDÉ PONDĚLÍ ZAVŘENÝ!