"No, hezká je, ale podívej se na její zuby." Řekla prý Žofie Frederika Bavorská svému synovi Františku Josefovi, když poprvé uviděla mladou princeznu z rodu Wittelsbachů. I když Sissiina služebná dvě hodiny denně rozčesávala její dlouhé kaštanové vlasy, péči o chrup nevěnovala ani sekundu. Následkem byly zkažené a žluté zuby, které už kolem třicátého roku života ztrácela. Ve společnosti tak plachá Alžběta raději vůbec nemluvila, a pokud se už musela zapojit do konverzace, držela si před ústy kapesníček nebo vějíř. Genetickou predispozici ještě zhoršovala bulimií, poruchou příjmu potravy, kdy žaludeční šťávy její citlivý chrup naleptávaly. Za tajemným úsměvem Sissi, který je srovnáván s da Vinciho Monou Lisou, tak stojí důkaz jejího osobního neštěstí.

Byla to žena, která milovala přírodu, svobodu a volnost. V letech, kdy s našimi potomky nejvíce "tříská puberta", se však musela bezstarostného dětství vzdát. V šestnácti letech se provdala a chtěla být dokonalá. Svázanost rakouského císařského dvora a nedostatečná pozornost věčně pracujícího manžela vytvořily v Alžbětině hlavě strašáky. A s těmi bojovala tak, jak se mnoha mladým dívkám stává - upravila si stravu a začala cvičit. Podle historických záznamů byla schopná dodržovat tréninkový plán denně. Cvičila s vlastní vahou těla, jezdila na koni, chodila až na osmi hodinové procházky a později šermovala. (Zdroj: www.mimimatthews.com, říjen 2015)

Přísný hodinový trénink a dlouhé kardio nedělala Sissi jen tak pro zábavu. I po porodech se snažila udržet si drobnou postavu, váhu kolem padesáti kilo a co nejštíhlejší pas. Hlídala každou kalorii, jedla pouze dvakrát denně, brzo ráno a večer kolem osmnácté hodiny. Její jídelníček byl složen z masa, ovoce, zeleniny, vajec a mléka, někdy si dopřála větší porci a sladkou zmrzlinu, kterou milovala. Požitek z jídla ale dlouho netrval a brzy nastoupily výčitky, které měly za následek to, že trpěla bulimií. Celé týdny pak "za trest" jedla jen vejce, pomeranče a pila mléko.

Vyhublost a tvrdý trénink však udělaly své. Na Sissi byla vidět každá známka stárnutí. Bolely jí klouby a vrásky se prohlubovaly. Kolem čtyřicátého roku života pak zakázala, aby byla fotografována, a jen vyjimečně se nechala portrétovat. Budoucí generace si ji měla pamatovat jako věčně mladou a štíhlou císařovnu. (Zdroj: https://dailynewshungary.com/this-is-how-sisi-queen-of-hungary-kept-her-amazing-beauty/)