Krásné červené bobulky, plody šípkové růže (Rosa canina) dozrávají už od září. Možná je jenom minete, nebo je natrháte a s dětmi navléknete na nit jako korále. Víte, že šípky jsou nejen krásné, ale i velmi zdravé? A že hrají významnou roli i v lidovém bylinkářství? Zkuste se vrátit k tradicím a natrhejte je tentokrát pro zdraví. O jejich léčivých účincích věděl už i Hippokrates.
Jděte k šípku, budete zdraví
Zajímá vás proti jakým onemocněním šípky působí a co vlastně obsahují? Jedná se doslova o bombu napěchovanou vitamíny, zejména vitamínem C, B1, B2 a K. Dále obsahují vápník, karotenoidy, flavonoidy a organické kyseliny (jablečná, citronová a nikotinová). Dále v šípku najdeme pektin, třísloviny a cukry. Na jaké neduhy lze šípky použít?
Jako prevenci a doplňkovou léčbu při nachlazení a infekcích |
Zlepšují okysličení buněk v organismu |
Podporují činnost nervové soustavy, včetně schopnosti soustředění |
Pomáhají při infekcích močových cest |
Působí jako antirevmatikum |
Jsou nejlepším přírodním lékem proti paradentóze |
Zpevňují stěny cév a pomáhají při křečových žilách |
Bomba pro pány – zlepšují potenci a zvyšují sexuální touhu |
Jak a kdy šípky sbírat?
Ideální doba je při dozrávání, na přelomu září a října, ještě před prvními mrazíky. Trhejte jen tvrdé a jasně červené plody bez stopek. Vitamin C se rychle vytrácí, zejména jsou-li plody měkké a přezrálé nebo sušíme-li je pomalu. Dobrá je na šípky domácí sušička na houby a ovoce, případně trouba. Proces sušení musí kvůli zachování cenných látek proběhnout rychle, nejlépe při teplotě 70°C. Suché šípky jsou tvrdé jako kámen. Nasypte je do dobře uzavřených nádob a uložte do sucha a temna. Před použitím je rozdrťte v hmoždíři, nebo je zabalené do utěrky roztlučte palicí.
Recept Kafe.cz
Uvařte si čajíček
Rozdrcené usušené šípky nasypte do studené vody, přiveďte k varu a vařte deset minut. Na 500 ml vody postačí čtyři čajové lžičky drcených plodů. Čaj sceďte přes sítko. Vyháníte-li z těla podzimní chřipku, smíchejte stejný poměr šípků se sušeným lipovým květem a svařte to. Ochuťte medíkem a bacily nemají šanci.
A jakou máte zkušenost s šípky vy? Máte nějaký oblíbený recept?
Zdroj: časopis Rodina a zdraví