Osamělým lidem hrozí vážné riziko, že budou mít ve starším věku vysoký krevní tlak. S tímto zajímavým zjištěním vyrukovali američtí vědci. Žijete sama a myslíte si, jak se nemáte fajn? Tak nečekejte, že tomu tak bude věčně, říkají odborníci. Po padesátce se vám totiž může prudce zvednout tlak a bude vám tak hrozit infarkt či jiné srdečně-cévní onemocnění.

Stres ze samoty

Američané totiž podnikli neobvyklou studii, při které zjistili, že stres a deprese jsou sice také faktory, které krevní tlak zvyšují, ovšem jen částečně. Podstatnou roli prý hraje osamělost, která je jakousi formou chronického stresu. Můžete namítnout, že člověk žijící sám nutně neznamená, že musí být osamělý. Spousta lidí, kteří žijí single, vede bohatý život a má spoustu přátel, avšak podle odborníků i na ně dopadá chvílemi pocit osamělosti – a to je vrhá do zmíněného rizika.

Single po padesátce

Vědci podrobili výzkumu 229 lidí mezi 50 a 68 lety a zahrnuly je otázkami týkajícími se jejich předešlého života, partnerství, přátel a pocitů osamělosti. Díky tomu našli jasnou souvislost mezi osaměním a vysokým krevním tlakem. Všichni, kteří žili single, nebo se cítili během života sami, měli tlak výrazně vyšší, než ti, kteří žili ve spokojeném partnerství.


KAFE.cz zjistilo: Proč ještě nežít single

  • Protože život single i po čtyřicítce zvyšuje riziko onemocnění demencí. Podle švédských lékařů mají lidé žijící v manželství nebo stálém partnerství až o polovinu menší riziko, že je postihne demence. Alzheimerovou chorobou často a dříve onemocní také rozvedení jedinci žijící osaměle.
  • Protože budete žít déle. Výzkumy jasně dokázaly, že lidé žijící v partnerství žijí déle než ti, kdo zůstávají sami – ať už svobodní, anebo rozvedení. Nejdříve prý umírají ti, kteří nikdy nevstoupili do manželství. Svobodným hrozí až o 58 % větší riziko předčasné smrti. V zájmu zachování zdraví a dožití vyššího věku proto doporučují najít si co nejrychleji partnera.
  • Protože nebudete ve stáří sama. Pokud vám vztah vydrží, budete se mít ve stáří na koho obrátit.