Cestovatelé a jiní dobrodruzi se občas dostanou do míst pro Evropany nezvyklých a drsných. Přivezou fotografie z výprav, kde jim džíp uvízl v hlubokém bahně či jedno z jeho kol zůstalo viset nad hlubokou propastí. Skála, cesta a zase skála.

Velká kuráž, i když už ne z důvodu násilí a možných útoků, je třeba při jízdě po Karákóramské dálnici, jež se považuje za nejvýše položenou na světě (v místě Chundzerabského průsmyku leží v nadmořské výšce 4 730 m).

Nachází se na čínsko-pákistánské hranici, vede z Islámábádu až do čínského Kašgaru. Stavět se začala někdy v 70. letech minulého století. Unikátní komunikace o délce asi 1 200 km se táhne v místě, kde se stýkají čtyři světové velehory: Karákóram, Himálaj, Hindúkuš a Pamír.

I když nabízí úchvatné pohledy na okolní masívy, je lepší dívat se hlavně před sebe: cesta sice byla asfaltována, ale sesuvy půdy způsobené aktivním pohořím už dávno změnily povrch v štěrk a drť. Občas ji i na několik dnů zablokuje skalní sesuv, sem tam ji přerušují divoké říčky.

Pořád se vám ještě evropské a hlavně ty české silnice zdají nekvalitní a nebezpečné?