Texty a hudbu napsal tehdy teprve sedmnáctiletý Jan Hammer ml., který však díky své emigraci do USA, po vstupu okupačních vojsk, ohrozil celý film. Naštěstí pohádka neskončila v trezoru, pouze bylo z titulků odstraněno jméno talentovaného skladatele a textaře. Vystřižena byla navíc slavná píseň Kujme pikle. Tu nazpívali rádcové X (Josef Kemr) a Y (Darek Vostřel). Mimo to, že připomíná ruskou šastušku, nesměl Vostřel, v rámci postupující normalizace, veřejně vystupovat. Zajímavostí je, že verze, v níž se písnička neobjevuje, putovala do NDR. Česká venkovská kina a pionýrské tábory však aktualizovanou verzi nedostala. Mládež si tak stejně "problematickou" skladbu broukala.

Pohádka byla hereckým debutem Heleny Vondráčkové, která se však měla s Václavem Neckářem potkat již ve filmu Ostře sledované vlaky. I když prošla kamerovými zkouškami, režisér ji nakonec, kvůli její výšce, neobsadil. V Šíleně smutné princezně si ale z toho, že je vyšší než její vyvolený princ, dělá legraci. Na konci pohádky dají princi na hlavu klobouk a zamilovaná dvojice se může vzít. Důležitější než výška byl totiž fakt, že Helena i Václav byli v 70. letech vyhledávanými zpěváky a režisér je do filmu obsadit chtěl. Role jim tedy psal se scénáristou přímo na tělo.

Veselohra je postavená na skečích, které diváci mohli znát z televizních estrád nebo také grotesek. Však v ní byly také použity záběry z filmů legendárního Charlieho Chaplina, za něž zaplatili pouze symbolický poplatek. Vzpomenout také můžeme na scénu, kdy si král vezme od strážného, který místo aby hlídal, tak večeří, kuřecí stehno nebo také, že při písničce Miluju a maluju zpívá Václáv Neckář, že "Samým blahem, jedním tahem, srdce z lásky maluju...", a přitom ho kreslí dvěma tahy.