„Museli jsme si pořídit oddělené ložnice. Manžel totiž chrápe takovým způsobem, že se vedle něj opravdu nedá spát. Kdo to nezažil, neuvěří,“ svěřuje se paní Ilona. A zdaleka není sama. Podle statistik totiž ve věku 35 až 65 let chrápe 24 % mužů a 8 % žen! A u lidí nad šedesát pak číslo dramaticky roste – mužů chrápe až 60 % a žen 40 %! Problémy s chrápáním jsou poměrně alarmující – více než tři čtvrtě Čechů přiznává, že se v noci budí díky hlasitým zvukům, který vydává jejich drahá polovička.

Kafe.cz zjistilo

Proč chrápeme?

Nejčastější příčina chrápání se skrývá v měkkém patře. Ve spánku totiž dochází k povolení hrtanových svalů, které v bdělém stavu udržují otevřený průchod do plic. Díky tomu se omezí průchodnost dýchacích cest a zrychlený proud vzduchu může způsobit vibrace měkkého patra a krčního čípku, které se projeví právě hlasitým chrápáním. Vše ještě zhoršuje rýma, anebo nachlazení.

Pozor na alkohol a cigarety

Chrápání nepříznivě ovlivňuje i nadměrná konzumace alkoholu, kouření či nadváha. Podle odborníků trápí také častěji muže s vyšším obvodem krku a kratším krkem. „Vždycky, když se přítel vrátí ze svého dýchánku s kamarády, je mi jasné, že prožiju bezesnou noc. Chrápe totiž třikrát více, než kdy jindy,“ stěžuje si paní Jitka. Důvod je jednoduchý – alkohol pomáhá uvolnění krčních a čelistních svalů a tím podporuje dýchání ústy. Když si dáte pár cigaret, chrápání také podpoříte – kouření totiž dráždí nos a krk a způsobuje otoky sliznice. V neposlední řadě hraje velkou roli nadváha – čím více má člověk tuku uloženého v okolí hrtanu, tím víc se mu zužují dýchací cesty, což opět vede k podpoře dýchání ústy a k chrápání.

Chrápeš? Tak se rozvedeme!

I když chrápání samotného spáče většinou neobtěžuje, horší to je s jeho partnerem. Podle výzkumu anglických vědců má totiž chrápání negativní vliv především na partnerku, kterou za noc probudí průměrně 26krát, čímž ji připraví asi o 40 % spánku! To pak vede k předrážděnosti, k projevům neklidu a dokonce k depresím! Problém se týká především žen, a protože většinu z nich po pár bezesných nocích přestane bavit neustálé mlaskání, třepání a jiné manipulování se spokojeně chrápajícím manželem, řeší problém často nejen oddělenými ložnicemi, ale dokonce rozvodem.

Jak bojovat s chrápáním

Co tedy dělat, pokud váš partner chrápe? Můžete vyzkoušet některé z volně prodejných kapek, polštářů či sprejů. Anebo zkuste počkat, až se na trhu objeví některý z nových vynálezů proti chrápání, kterých každým rokem přibývá. Třeba brýle na spaní s lampičkou, která se rozsvítí a spáče vzbudí v okamžiku, kdy uvnitř zabudovaný mikrofon zaslechne chrápání. Jednodušší a levnější variantou je tenisový míček, který stačí vložit do kapsy na zádech pyžama a máte záruku, že váš partner zůstane na boku.

Kafe.cz zjistilo

Mezi další zajímavé vychytávky patří matrace se zabudovaným vibrujícím motorem, který se zapojí, jakmile někdo začne vydávat halasné řezavé zvuky. Jedním z nejnovějších vynálezů je pak postel proti chrápání, s níž přišli Švédové. Lůžko je připojeno senzory k počítači, jenž monitoruje srdeční rytmus, dýchání, pohyby a chrápání. A když je třeba, začne se na pokyn počítače horní konec postele zdvihat. Tím zvedá hlavu spáče tak dlouho, dokud úplně neztichne. Lůžko se potom zvolna vrátí do původní polohy.

Chrápání se dá léčit

Lékaři dnes dokáží pravé divy, a tak ani řešení celé řady příčin chrápání není žádný problém. K dispozici je šetrná laserová operace, která probíhá ambulantně. Další možností je i metoda, která se používá posledních pár let, tzv. Radiofrekvenční indukovaná termoterapie. Její podstatou je použití radiofrekvenční vlny s frekvencí 500 kHz. Metoda je vhodná především při nadměrně velkém kořeni jazyka, anebo při potřebě zvednout celé měkké patro a většinou se také provádí ambulantně.

Kafe.cz zjistilo:

  • Nejhlasitěji údajně chrápe Švéd Käre Walkert, kterému bylo naměřeno 93 decibelů, což odpovídá extrémně hlasité diskotéce. Přitom podle výzkumů člověk bez problémů snáší hluk o síle 50 decibelů.
  • Chrápání se odborně nazývá ronchopatie. Medicínsky se řadí mezi tzv. poruchy ventilace při spánku, tedy poruchy dýchání. Lékařské studie také dokázaly, že chrápající lidé často trpí vysokým krevním tlakem, ischemickou chorobou srdeční či cévními mozkovými příhodami.
  • Pokud váš partner chrápe, možná pro něj brzy bude existovat zaručená pomůcka – dudlík. Ovšem ne pro miminka, ale speciální proti chrápání. Jistý Američan si totiž všiml, že spáč chrápe většinou tehdy, když mu jazyk zapadne hluboko do úst a omezí tak přívod vzduchu. Proto vytvořil dudlík, který místo obvyklého kroužku má přísavku, jež udrží celou noc špičku jazyka v horní a zcela tiché poloze.

Nevíte, jak zamezit chrápání? Podívejte se.

Zdroj: Youtube