SIGNAL festival, který si v Praze při svém druhém ročníku získal přízeň téměř půl milionu návštěvníků, představí letos dvacítku instalací a videomappingů a mnoho programových novinek! Festival, který britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších festivalů světla v Evropě, proběhne od čtvrtka 15. do neděle 18. října 2015.

SIGNAL festival 2015 představí dvacet unikátních projektů, mezi kterými nebudou chybět videomappingy ani interaktivní instalace, letos přichází i s několika specialitami. První z nich je fascinující dílo americké umělkyně Janet Echelman, která se proslavila zejména schopností přetvářet a obohatit městský vzdušný prostor svými pestrobarevnými sítěmi reagujícími na okolní prostředí, vítr, vodu i slunce. Při svých cestách po Indii se Echelman ocitla v rybářské vesnici Mahabalipuram, kde se poprvé setkala s tím, jak místní rybáři zavěšovali rybářské sítě do vzduchu. To ji inspirovalo k novému přístupu k umělecké tvorbě, jako způsob, jak vytvořit objemný tvar bez těžkých a pevných materiálů. Od té doby věnuje svůj čas a energii k vytváření instalací ze sítí ve městech po celém světě od Amsterdamu, Sydney přes Vancouver až po Singapore. Její velkolepá světelná instalace bude během SIGNAL festivalu umístěna nad hlavami diváků na pražském Můstku.



Dalším lákadlem letošního ročníku je monumentální instalace Sphere – unikátní nafukovací kupole s kapacitou 300 diváků, která vyroste na Klárově. Na její vnitřní stěnu po celé její ploše 360° se bude promítat dechberoucí audiovizuální show Joanie Lemerciera. Tento francouzský umělec vystupující také pod značkou AntiVJ, se ve své tvorbě distancuje od standardních postupů a technik a s oblibou vytváří trojrozměrné optické iluze, které zpochybňují vnímání prostoru.

Další instalace během SIGNAL festivalu rozzáří také park Kampa, Střelecký ostrov, Piazzetu Národního divadla, náplavku a mnoho dalších míst. Poprvé v letošním roce nebude SIGNAL pouze festivalem světla pro širokou veřejnost, ale rozšíří se také o další programové části pro profesionály. Proběhnou dvě dvoudenní konference: SIGNAL Future Forum (SIFF) a konference Transmit. SIFF se bude věnovat zejména problematice kreativních průmyslů a propojí tak státní správu s velkými korporacemi. Cílem je zejména začít s hledáním cesty mezi kreativitou, inovací, průmyslem a politikou a pokusit se definovat vztah politiky k nově vznikajícím oborům. Konference Transmit je určená pro vizuální umělce, světelné designéry, kurátory a další odborníky. Nabídne jedinečnou možnost pro výměnu zkušeností z oborů, zaměří se na inovace v technologiích, i vztah umění k technologiím.

Zůstaňte na SIGNALU a pro aktuální informace sledujte www.signalfestival.com, Facebook, Twitter, Youtube nebo G+!