Začíná to zdánlivě nevinnými narážkami a poznámkami se sexuálním podtextem. Pokračuje doteky, poplácáváním po těle a osaháváním. Vše může skončit až nedobrovolným sexem. O čem je řeč? O sexuálním harašení! A o tom, že zdaleka nejde o něco, co znáte jen z amerických filmů, svědčí i zkušenosti našich žen. Bohužel málokterá z nich se dokáže bránit a vše často končí změnou zaměstnání.

Ani u nás se mu nevyhnete

Sexual Harrasmernt, čili sexuální harašení anebo obtěžování, byl u nás dlouho neznámý pojem, který k nám přišel ze Spojených států. A protože v našem prostředí zdaleka nejde o věc neznámou, dostalo se v březnu i do novely zákoníku práce, i když ve velmi obecné formě. Objevovalo se totiž stále více případů žen, které byly vystaveny nevhodným poznámkám a tělesným kontaktům, především ze strany svých šéfů.

Kafe.cz zjistilo: Co říká novela zákoníku práce platná od 1. 3. 2009?

„Za ponižování lidské důstojnosti se považuje i nežádoucí chování sexuální povahy na pracovišti, které je nevítané, nevhodné nebo urážlivé nebo které může být druhým účastníkem pracovněprávního vztahu oprávněně vnímáno jako podmínka pro rozhodnutí, která ovlivňují výkon práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů."

Letmé doteky… A pak?

Zatímco ve Spojených státech vše dospělo tak daleko, že muž ženě nesmí ani pochválit pěkné oblečení, aby nebyl obviněn a když s ní o samotě jedná v místnosti, měl by mít pootevřené dveře, u nás naštěstí tak daleko nejsme. Sexuální harašení rozhodně není pochvala stran vašeho vzhledu či slovní lichotka, ale nevhodné chování, které vás obtěžuje a je vám nepříjemné, například nevítané dotyky, zpočátku jakoby mimochodem, které však časem nabývají na intenzitě…

Braňte se, nemlčte!

Když se s podobným chováním svého šéfa setkáte, snažte se mu bránit. Pokud nepomáhá – a tak to bohužel většinou je – rozumná domluva s ním, nemlčte, s problémem se obraťte na jeho nadřízeného a stěžujte si. A když ani to nepomůže, máte dvě možnosti – vše řešit právní cestou, anebo – a tak to funguje většinou – změnit zaměstnání.

Kafe.cz zjistilo: Jaké jsou vaše zkušenosti?

Gita: „Mám ze šéfa trauma!“
„Nikdy by mě nenapadlo, že se i já můžu stát terčem sexuálního obtěžování. Začalo to ze strany šéfa docela nevinně. Nejdřív to byly různé vtípky se sexuálním podtextem, potom masáže krku např. při psaní na počítači, potom pochytávání, když kolem mě prošel, a to už jsem začala reagovat slovy, že si to nepřeji. Jednou jsem s ním zůstala sama v práci, seděla jsem u počítače a on ke mě ze zadu přistoupil, že mi udělá masáž a najednou mě chytl za prsa a nebylo možné se od něj odtrhnout. Křičela jsem na něho, ať toho nechá. Tehdy jsem utekla z práce... Samozřejmě jsem to doma manželovi řekla, i kolegyni v práci. Nejhorší je, že z něj mám od té doby trauma. I když jsem mu následující den řekla, že doufám, že se to již nebude nikdy opakovat, jinak ho udám na policii za sexuální obtěžování, neulevilo se mi. Navštěvuji psychologa, protože mám problémy s pracovní komunikací se šéfem.“

Zdroj: quark.net

Zažila jste v práci sexuální harašení?