„Sex v těhotenství byl nejlepší, jaký jsem zažila. Nikdy předtím ani potom jsem na něj neměla takové chutě a nezažívala tak silný orgasmus. Těším se, až budu zase těhotná,“ svěřuje se dvaatřicetiletá Jarka. Patří k té skupině žen, které si milostné hrátky v těhotenství nemohou vynachválit. Existuje ale i opačný tábor těch, u nichž je chuť na sex mnohem nižší nebo nulová. Mohou za to jak hormonální změny, tak zdravotní stav.

Mohlo by vás také zajímat: Test: Co víte o těhotenství? nebo Slovo chlapa: Druhému porodu jsem se nevyhnul, teď s ní nemůžu spát

Sex v těhotenství: Ano, když máte chuť

Nemůže sex nějak ublížit dítěti? To je otázka, která prolétne hlavou většině nastávajících matek. Lékaři ale říkají – Nikoliv! Pokud těhotenství probíhá normálně a není rizikové, můžete se milovat prakticky po celé těhotenství – v polohách, které váš stav dovolí. „S partnerem jsme se milovali denně, tedy až do chvíle, než jsem zjistila, že jsem těhotná. Pak se ve mně spustila jakási záhadná stopka, prostě jsem o něj přestala mít zájem. A vydrželo mi to po celé těhotenství. Chuť se mi vrátila až po porodu, jenomže partner to nevydržel a mezitím si našel jinou,“ vypráví svůj méně šťastný příběh osmadvacetiletá Veronika.

Jak na sex v těhotenství

  • Řiďte se svými pocity, pokud na sex nemáte chuť, nikdo vás nemůže nutit. Pokud naopak ano a nemáte rizikové těhotenství, směle do toho. O všech pocitech, přáních apod. ale vždy mluvte otevřeně s partnerem.
  • Pozor na sexuálně přenosné choroby. Vždy byste se měla milovat jen s partnerem, kterého dobře znáte, jinak můžete nakazit i své dítě. Ideální je použít kondom.
  • Pokud praktikujete orální sex, nikdy by nemělo dojít k nafoukání vzduchu do pochvy. Jinak se může objevit vzduchová embolie, která ohrožuje vás i plod.
  • Na klasickou misionářskou polohu raději zapomeňte, rozhodně pak v pozdějších měsících těhotenství.
  • Naopak vyzkoušet můžete další polohy, které jsou v těhotenství velmi příjemné – například polohu zezadu.
  • Další příjemnou polohou je ta vsedě – tedy pokud to velikost bříška ještě umožňuje. Žena sedí na mužově klíně tváří k němu. Výhodou této polohy je opravdu těsné spojení.
  • Je-li bříško již větší, můžete vyzkoušet polohu na boku. Muž do ženy opět vstupuje zezadu a zblízka se k ní tiskne.

KAFE.cz zjistilo:

Sex podle trimestrů těhotenství

  • I. trimestr těhotenství je sexu nejméně nakloněn, neboť žena prožívá ranní nevolnosti, je více unavena, na intimnosti většinou nemá ani pomyšlení. Organismus se tak i sám chrání před možností samovolného potratu, k němuž by při nešetrném pohlavním styku v prvních třech měsících těhotenství mohlo dojít.
  • II. trimestr je pro sex tím nejbezpečnějším obdobím. Většina žen má v tomto období zvýšenou chuť na sex, citlivost erotogenních oblastí je zvýšena a nic nebrání tomu, užívat si intimností a sexu naplno. Sexuální fantazie ze strany ženy bývají v tomto období pestřejší, některé ženy více masturbují… V tomto období se doporučují polohy, kdy žena leží na zádech a muž se opírá o své ruce nebo lokty, aby svou vahou nenaléhal na ženu. Také poloha na boku, tvářemi k sobě je pro ženu v tomto období velice šetrná.
  • III. trimestr bývá ve znamení sníženého zájmu o sex ze strany ženy. Jedním z důvodů je únava, ale také zvyšující se hladina hormonu prolaktinu. V posledním měsíci před porodem vyzývají odborníci k vyšší sexuální opatrnosti, aby se do rodidel nedostaly choroboplodné bakterie. Při přenášení je naopak sex velmi vhodný, protože sperma obsahuje prostaglandin, který změkčuje a připravuje děložní hrdlo k zahájení porodní činnosti.