Příliš malá touha po sexu

Procento: podle neoficiálních statistik až 33 % žen

Popis: Nechuť k sexu často provází období přechodu. Sexuální hormon, který se tvoří ve vaječnících, má příliš nízkou hladinu. Hladinu hormonu ukáží testy krve.

Léčba: Hormon se dodává uměle. Nemusí to být ani tablety, často postačí nanášet speciální gel na klitoris.

Orgasmus se nedostaví, nebo je přerušen

Procento: 24 % žen

Popis: Tato potíž potká spoustu žen kolem 45 až 50 let. Dráždění nepřekročí určitou mez, či krátce předtím odpadne. Existuje speciální vyšetření, které s pomocí počítače vypočítá vnitřní přenos dráždění.

Léčba: Nervy mohou být poškozeny vinou nemoci (např. počátek roztroušené sklerózy, nebo cukrovky). Podle toho jsou pak léčeny.

Bolest při vniknutí penisu

Procento: 14 % žen

Popis: Důvodem je zpravidla to, že pochva není dostatečně vlhká (10 % žen). Často je na vině nedostatečné prokrvování. Čím je menší, tím méně zvlhčuje. Často je to vidět u kuřaček, nebo u nemocných vysokým krevním tlakem.

Léčba: Někdy se používá vakuová pumpa. Žena si jemnou savici nasadí ráno a večer na klitoris, čímž trénuje jemné cévy. Mnohem pohodlnější je ale klasický lubrikační gel.

Zpovědnice: S čím se svěřily čtenářky Kafe.cz

Dana (57 let, nezaměstnaná)

„Za pět let jsem nedosáhla vrcholu. Vzrušení skončilo těsně před vrcholem, nebo jsem se vůbec nevzrušila. Manžel chtěl sex, ale já pokaždé usnula. Zatím váhám, zda s tím jít k odborníkovi.“

Kateřina (35 let, pracuje v pojišťovně)

„Dříve jsem měla sex se svým mužem velmi často, později už jen jednou, nebo dvakrát v týdnu. Nikdy jsem ale nebyla dostatečně vlhká. Nakonec mi pomohly hormonální čípky.“

Alena (55 let, učitelka)

„Po dvacetiletém manželství jsem začala mít při sexu bolesti. Podle gynekologa mám příliš tenkou sliznici. Nasadil mi hormonální tablety a bolesti zmizely.“