Samá výhodná nabídka, akce a bombastická sleva. Jenže pokud se zákazník v dnešní době orientuje pouze podle výkřiků z letáků a k tomu sáhne po neznámých značkách, riskuje, že si doma naservíruje nehodnotné potraviny. Svému autu přitom dopřeje prvotřídní olej…

Trh nutí obchodní řetězce a výrobce co nejvíce snížit cenu u vybraného potravinářského zboží, což se může projevit v podobě ošizených a zdraví málo prospěšných výrobků. S Mgr. Pavlem Suchánkem, který pracuje v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) jako dietolog se zaměřením na složení výživy a její vliv na člověka, jsme vytipovali produkty, při jejichž nákupu bychom měli zpozornět a místo ceny upřednostnit rozum.

Hlavně je nutné číst obaly! Jednoduchý návod vám nabízíme zde: Vede to k osteoporóze - řídnutí kostí. Nejrizikovější skupinu tvoří dívky, protože do 20 let věku se jim vyvíjí kostní hmota, co do kvality i hustoty. Pokud v rozpětí 15 až 18 let nadmíru konzumují nápoje s kyselinou fosforečnou, nedochází k finální fázi růstu kostí, zastaví se někde na 70 % a odvápnění i křehnutí se projeví mnohem dřív!

RADA: Nápojům s obsahem kyseliny fosforečné (E338) se spíše vyhýbejte! Vhodné je zároveň zvýšit konzumaci mléka.

RIZIKO: LÁMAVOST KOSTÍ, BOLESTI ZAD a SILNÝ ZÁPACH POTU

Máslo, margarín, tuk

V másle a mléčném tuku zaujímají transmastné kyseliny TFA asi 3 %. V některých dovezených rostlinných tucích se ovšem můžou objevit v daleko větší koncentraci v důsledku zastaralé technologie výroby působením tepla - česky ztužováním. Naštěstí se přišlo na metodu pomocí vymražování, kdy se olej ochladí na -70 °C, vysuší a poté vrátí na původní teplotu. Je to ale postup dražší.

RADA: Raději používejte pomazánková másla a tuky od zavedených českých výrobců. Většinou se pyšní tím, že jejich produkty obsahují pouze stopy TFA. Co to znamená konkrétně, odhalíte v tabulce živin, většinou pod názvem „trans-izomery“.

RIZIKO: POŠKOZENÍ CÉV, SRDEČNÍ KOLAPS a MOZKOVÁ MRTVICE

Šlehačka. Bez smetany?

Šlehačky ve spreji často nejsou ze smetany a neobsahují ani mléko! Vyrábějí se z laciného rostlinného tuku, nezřídka i ze ztuženého se škodlivými TFA. Výhrady proti smetanovým šlehačkám znějí, že mléčný tuk zvyšuje hladinu cholesterolu. K tomu lze jen dodat: při vysoké hladině cholesterolu byste si tuto delikatesu měli odpustit úplně.

RADA: Na první pohled ji nelze poznat. Zákon výrobcům totiž bohužel neukládá povinnost pod pojmem šlehačka prodávat jen tu pravou ze smetany. Leccos napoví nízká cena, ale hlavně klíčová slova ve složení uvedeném na obalu. Kvalitní šlehačka obsahuje mléko a smetanu a v seznamu nesmějí figurovat ztužené rostlinné tuky!

RIZIKO: POCITY TĚŽKÉHO ŽALUDKU a DLOUHODOBÉ POŠKOZOVÁNÍ CÉV

Nízkotučné jogurty. Ovšem plné cukrů

Rádoby dietní jogurty vykazují menší podíl tuku, někdy ho dokonce neobsahují vůbec. Neznamená to však, že jsou zdravé! „Aby vůbec měly žádoucí konzistenci, přidávají se do nich zahušťovadla - nejčastěji jsou to škroby, tedy cukry,“ vysvětluje Pavel Suchánek. „To způsobuje, že mají vysoký glykemický index a bývá po nich brzy hlad. A tak místo toho, aby zabraňovaly obezitě, naopak ji mnohdy podporují.“

RADA: Všímejte si, kolik modifikovaných škrobů, zahušťovadel, výrobek obsahuje. Ty se totiž v organismu mění na tuky velmi snadno! A další věc - vápník, který byste měli z mléčného výrobku získat, se míjí účinkem. Vysoký příjem cukrů totiž jeho vstřebávání brání.

RIZIKO: Z „DIETY“ OBEZITA