Hladina testosteronu je u mužů několikanásobně vyšší než u žen, ty ho mají zhruba o 90% méně. Přesto se nedá říci, že by všichni muži nebo všechny ženy měli hladinu testosteronu stejně vysokou.

Své o tom ví i letošní mistryně světa v běhu na 800 m, jejíž kauzu snad zná celý svět. Kvůli svému vzhledu a mimořádnému zlepšení v tomto roce začala být hned po svém triumfu obviňována z toho, že je muž. Právě oné atletce byla změřena hladina testosteronu a výsledky pro mnohé překvapivé nebyly - šampionka měla trojnásobně zvýšenou hladinu zmiňovaného hormonu. Právě testosteron vytváří předpoklady jak pro sportovní výkonnost, tak i pro agresivní chování.

Ovlivňuje výše testosteronu v organismu i jiné než sportovní výkony? V souvislosti s touto otázkou vznikla řada studií, kdy se srovnávala hladina testosteronu jak mezi různými osobami, tak i u jediného člověka v průběhu dne během vykonávání různých činností.

„Dravci“ makléři, kteří měli po ránu nadprůměrnou hladinu testosteronu, se ten den nebáli riskovat a vydělali spoustu peněz. Americký výzkum prokázal, že i ženy, jež se uchází o kariéru manažerek a bankéřek, mají zvýšenou hladinu testosteronu, což jim dodává sílu a žene bezohledně dopředu.

Jak jsou na tom ženy v České republice?

„Výsledky výzkumu mohu jedině potvrdit. O pracovní místa, jejichž náplň je časově a fyzicky náročnější, tzv. "testosteronové" pozice, má zájem i u nás mnoho žen,“ vysvětluje Jana Skalová, pracovní specialistka portálu jobs.cz. „Např. na pozici finanční ředitel/manažer se hlásí 93 mužů a dokonce 43 žen! O pozici PR manažer, což je podle mě testosteronová prestižní pozice, se uchází 65 mužů a 95 žen. Naopak o pozici office manager (záměrně jsem nezvolila recepční, ale unisex název) má aktuálně podle vložených CV na jobs.cz zájem dokonce 279 mužů (839 žen),“ doplňuje Jana Skalová.

Obecně řečeno jsou ženy založeny jinak než muži, v životě mají většinou jiné priority, proto se bude určitě více mužů než žen ucházet o časově a fyzicky náročnější "testosteronové" pozice. Ženy mají zároveň větší sebereflexi při volbě povolání a hledání zaměstnání a muži jsou více odvážní, např. si častěji troufnou přihlásit se na ředitelský post oproti ženám, které čekají, až jim bude nabídnuto povýšení. Bohužel se málokdy dočkají. Muži, ale i ženy s vyšší hladinou testosteronu o vrcholné pozice umí bojovat a chtějí tomu věnovat svůj čas a energii.

Na druhou stranu, není ale někdy větší adrenalin třeba učit ve škole nebo pracovat za barem?

Tip pro svobodné

Pro ty z vás, které s vaším partnerem makléřem, ředitelem banky, nebo vrcholovým manažerem kvůli jeho dravému „testosteronovému“ chování nemůžete vydrže: Donuťte ho ke sňatku a mějte spolu spousty dětí. Několik studií totiž prokázalo, že muži žijící v manželství a mající děti mají hladinu testosteronu znatelně nižší než osaměle žijící muži.