1. Udělám si radost.

Co od toho čekáte? Sandálky na jehlách, nová kabelka, rtěnka nebo vůně... Když jsou na vás všichni tak zlí, máte přece právo se trochu hýčkat. Kdo jiný to také udělá, když ne vy?

  • Co vám to ve skutečnosti přinese? Malá radost potrvá jen chvilku, ale díra v rozpočtu, kterou si tím způsobíte, vydrží velmi dlouho. A výčitky svědomí také. Za pár hodin po takovém impulzivním nákupu se budete cítit ještě hůř než před ním.

2. Polevím v disciplíně.

Co od toho čekáte? Když se cítíte mizerně, můžete propadnout dojmu, že vám bude lépe, když na sebe budete „hodnější“. A tak si dopřejete cigaretu (i když se snažíte přestat kouřit), zmrzlinový pohár (přestože je vaším cílem zhubnout do plavek) nebo zrušíte večerní výpravu do tělocvičny.

  • Co vám to ve skutečnosti přinese? Jen chvilkový pocit pohodlí. Naopak, pokud u svých předsevzetí vytrváte, ohromně si tím zvýšíte sebevědomí a získáte důvod být na sebe pyšná. Budete mít pocit, že svůj život držíte ve svých rukou.

3. Zavřu se doma a vypnu telefon.

Co od toho čekáte? Být sama a s nikým nemluvím je přesně to, po čem právě teď toužíte. Nemáte sílu se na někoho usmívat a nutit se do společensky přijatelné konverzace.

  • Co vám to ve skutečnosti přinese? Vaše depka se v izolaci jen prohloubí. Pokud naopak zavoláte kamarádce a pozvete ji na víno, možná vás to bude zpočátku stát trochu přemáhání, ale rozhovor vás nabije energií a pomůže vám vidět svou situaci z nadhledu.

4. Někoho seřvu a vybiju si vztek.

Co od toho čekáte? Patrně se vám zdá, že negativní energie ve vás přímo bublá, a máte pocit, že když ji na někoho nasměrujete a necháte ji vybuchnout, uleví se vám.

  • Co vám to ve skutečnosti přinese? Psychologické studie ukazují, že podobným „vybíjením“ se vztek ještě zesiluje. Nehledě na to, jak se bude cítit vaše nevinná oběť.

5. Zůstanu celý den v pyžamu.

Co od toho čekáte? Nebudete se do ničeho nutit, dopřejete si pohodlí a načerpáte zpět ztracenou energii.

  • Co vám to ve skutečnosti přinese? Ve skutečnosti se často cítíme podle toho, co právě děláme. Budete-li se doma celý den povalovat v pyžamu, patrně se na jeho sklonku budete cítit ještě více unavená, apatická, neupravená... a možná taky bezmocná, pasivní a neschopná.

6. Dám si dvojku vína.

Co od toho čekáte? Že se uvolníte, rozpustíte stres a prostě vám bude fajn.

  • Co vám to ve skutečnosti přinese? Bude vám fajn... prvních pár minut. Pokud používáte alkohol jako rozpouštědlo stresu, sice se uvolníte, ale po chvilce vás velmi pravděpodobně rozbolí hlava, ztěžknou vám víčka a propadnete otupělé apatii.

A jak to máte vy?