Které seriály milujeme a proč?

  • Úspěšný seriál by měl mít originální námět a atraktivní prostředí, v němž se děj odehrává. Mělo by být blízké co největšímu počtu lidí, aby se s ním ztotožnili, nebo naopak takové, kam se obyčejný člověk běžně nedostane.
  • Důležitou roli hrají příběhové či dějové linky jednotlivých dílů, kvalitní dialogy, profesionální herecké obsazení a výsledné vizuální zpracování.
  • Je přesně definováno, jak dlouho lze udržet televizního diváka v napětí, kolik zápletek nebo dramatických zvratů by mělo být vměstnáno do konkrétní stopáže stanovené na jeden díl atd. Přesto není nikdy předem jisté, zda seriál u diváků zabere.

Rádi se u televize bojíme

Lidi odjakživa lákaly věci mezi nebem a zemí, které jsou obestřeny rouškou tajemství.
Snad právě proto mají seriály s touto tematikou úspěch. Jejich hrdinové mají jakési zvláštní schopnosti, které lze označit téměř za nadpřirozené.

Jaké jsou vaše oblíbené seriály s nádechem tajemna? Diskutujte pod článkem!

MENTALISTA

Mistr manipulace s myslí

Mentalismus je filozofický směr, který se prostřednictvím teoretických modelů a zásad organizace lidské mysli pokouší vysvětlit duševní procesy.
A mentalista je Patrick Jane v podání australského herce Simona Bakera, který jako detektiv a nezávislý konzultant spolupracuje s kalifornským úřadem pro vyšetřování (CBI) ve stejnojmenném americkém televizním seriálu. Využívá bystrost lidské mysli, hypnózu nebo sugesci a bývá také označován jako mistr manipulace s myslí a chováním. „Nejsme otroky postupů. Nepoužíváme DNA, mikroskopy, nenosím ani zbraň. Je to show o lidské povaze.

Postava Patricka se tak trochu podobá seriálovým inspektorům Columbovi a Kojakovi. Aby mohl vyřešit zločiny, používá stejně jak oni pozorování a velmi staromódní dohady," říká představitel hlavního hrdiny. Patricka Janea, který ve vlastní televizní show přesvědčoval diváky o svých paranormálních schopnostech, vyzvala policie, aby je využil při hledání masového vraha, který si říká Červený John a zanechává po sobě krvavého smajlíka. Patrick souhlasil, z obrazovky pronesl neuvážené prohlášení a život se mu obrátil naruby. Jeho slova vyprovokovala psychopata k vraždě Patrickovy ženy a dcery. Ten se pak stává součástí vyšetřovacího týmu. V hloubi duše je přesvědčen o tom, že se mu při vyšetřování ostatních vražd podaří najít i Červeného Johna.

Další tajemné seriály najdete v pokračování článku na našem parnerském webu Moje astrologie ZDE