Maminky s polohováním svých dětí na bříško často dlouho otálejí. Důvodem je především jejich nejistota.

Kdy pokládat miminko na bříško

Na bříško se může dávat novorozenec již od prvních dní života. Nejlépe při přebalování, před jídlem. Nejprve na chviličku (cca do minuty), později čas postupně zvyšujeme podle věku dítěte. Pokud se ale v prvních dnech bojíte, vůbec to nevadí. Klidně začněte dávat miminko na bříško cca ve věku dvou týdnů. 14 dní je vhodná doba, než si na manipulaci s miminkem zvyknete, ale i maximální doba, kdy byste s polohou na bříšku měla začít. Čím dříve si miminko osvojí tuto polohu, tím lépe. Do budoucna pro něj bude výchozím bodem pro veškerý motorický vývoj.

Přečtěte si také: Díl I. - Jak dítěti prospět a neuškodit

1. měsíc: Respektujte flexní držení

Po narození má miminko první měsíc takzvané flexní držení. To znamená, že v poloze na bříšku bude jeho zadeček často výš než hlavička, kolínka schoulená pod sebou, těžiště těla na vrchní části hrudníčku, ručičky v pěst, palečky dovnitř pod sebou a lokýtky zvednuté nahoru. Hlavička leží stočená k jedné straně. V prvním měsíci miminko necháváme přesně v této poloze. Neposouvejte mu nikam ručičky, ani nenatahujte nožičky. Miminko na to svalově a ani kloubně ještě není připravené. Nechte ho, ať se tam samo protahuje.

2. měsíc: Pomáhejte zaujmout polohu

Ve druhém měsíci by se měly nožičky postupně uvolňovat, a tedy se samy natáhnou. Stejně tak se uvolní ručičky a dostávají se více před sebe tak, že loket je pod ramínkem, předloktí leží na podložce a hlavička se postupně zvedá nebo si ji miminko dokáže obrátit z jedné strany na druhou. Nyní je již na místě miminko opravovat a do polohy mu pomáhat, aby nedošlo k asymetrii. Je důležité, abychom v poloze na bříšku nemluvili na miminko zepředu (zeshora), a tím jej nenutili do záklonu. Hračky mu nabízíme dole na podložce, aby hlavička byla zvednutá v prodloužení krku (jedná se o zvednutí hlavičky opravdu o malý kousek od podložky, dítě si hračku ještě neprohlíží pod sebou). Mluvte na něj tak, že si sednete do dřepu a povídáte si s ním ze zdola. Tak dojde k správnému zapojení šíjových svalů.

3. měsíc: První vzpřímení

Ve třetím měsíci je vrcholnou dovedností děťátka první vzpřímení. To vypadá tak, že miminko má v poloze na bříšku ručičky na předloktí opřené o vnitřní stranu lokte, loket je mírně před rameny, dlaně jsou uvolněné (dítě již nemá pěst s palcem v ruce), těžiště těla je na stydké kosti, nožičky nataženy na podložce, hlavička je zvednutá nad podložkou v prodloužení páteře a dítě sleduje hračku pod sebou.

Jak poznat, že je něco špatně?

Nejčastější odchylky, které je dobré sledovat a nejlépe hned řešit:

  • poloha je nestabilní, dítě padá k jedné straně nebo stačí tělíčko k jedné straně
  • nadzvedává jednu nebo obě ručičky od podložky
  • hlavičku stáčí k jedné straně
  • ručičky stále ještě v pěsti s palcem uvnitř nebo jen jednu ručičku v pěsti
  • zvednuté nožičky od podložky
  • těžiště těla uprostřed bříška
  • miminko se přes záklon obrátí z bříška zpět na záda
  • miminko na bříšku nevydrží a velice pláče

Následky špatného prvního vzpřímení:

  • nedostatečné zapojení šíjových svalů, práci přebírají jiné svaly, dochází k prohloubení krční lordózy, a tím k záklonu hlavy
  • do budoucna předsunutí hlavy dopředu a následné problémy s krční páteří a bolesti hlavy (migrény mohou začít již u dětí právě při špatném prvním vzpřímení).
  • asymetrické posílení břišních svalů, svalů ramene a okolo lopatky

Dítě si ponese tyto chyby do dalšího vývoje a ve stoji dojde k vadnému držení těla.

Odchylky ve vývoji dítěte nepřehlížejte, řešte je

Pokud uvidíte na svém miminku jakékoliv odchylky nebo si nejste jistí s polohou na bříšku, neváhejte se poradit. Bohužel pediatři stále ještě nedostatečně kontrolují děti, co se týče motorického vývoje, a hlavně nedostatečně informují maminky, jak by to správně mělo být. Přitom pokud je jakákoliv odchylka včas podchycena, dá se velmi dobře a hlavně jednoduše řešit.

Maminky, pokud nevíte nebo si nejste jisté, ZEPTEJTE SE. Na dobrém začátku záleží vše!

Za týden vám přineseme další část seriálu o manipulaci s miminky.

Chcete se o správné manipulaci s miminky dozvědět více?

Kontaktujte autorku článku - lektorku psychomotorického vývoje dětí Jitku Rubešovou a přihlaste se do kurzů pro rodiče, které pořádá.

www.vyvojdeti.cz