Rýže je velmi oblíbenou a často připravovanou potravinou. Nejvíce se používá jako příloha, je ale i součástí mnoha hlavních jídel, může být i chutným sladkým dezertem.

Šéfkuchař Radek Šubrt, který pro gastroportál Milujivareni.cz připravuje kuchařská videa, má rýži velmi rád.
„Rýže je jedna z nejlepších ingrediencí, můžete z ní připravit neskutečné množství různých jídel. Správně uvařit rýži není ani příliš složité, chce to skutečně jen dodržet základní postup a nic neuspěchat,“ řekl před natáčením videa s návodem na opravdu profesionální vaření rýže. A proč ji dělat na cibulce? A víte, že je dobré pak hrnec přikrýt utěrkou?

Podívejte se na video, kde vás Radek Šubrt naučí dělat opravdu sypkou rýži.

Zdroj: Youtube

Rýže by ve vašem jídelníčku chybět neměla, protože obsahuje mnoho látek, které lidský organismus potřebuje. Je velmi bohatá na sacharidy, vitamíny A, B12, C a D, je v ní značné množství sodíku a draslíku. Neobsahuje lepek, nejsou po ní alergické reakce a je vhodná i pro diabetiky. Je také dobře stravitelná.

Rýže se začala pěstovat v Číně už před 6 500 lety a do Čech se dostala až v 16. století. Největším producentem rýže je Čína a vývozcem Thajsko. Čím více je rýže bílá, tím má nižší obsah důležitých látek. Zajímají vás další zajímavosti o rýži? Podívejte se na Milujivareni.cz do sekce Zbožíznalství. Najdete tam spoustu zajímavostí i o jiných surovinách od ovoce až po zeleninu.

Pokud jste špatně odhadli množství a rýže uvařili mnoho, nemusíte ji vyhazovat. Dobře uvařená rýže vydrží v uzavřené dóze v chladničce i několik dnů. Nebo pokud jste v kuchyni něco pokazili, na Milujivareni.cz v sekci Kuchařův rádce najdete tipy a vychytávky, jak co opravit.

Ve spolupráci s gastro portálem Milujivareni.cz máme pro vás zajímavé tři recepty, co udělat z rýže.

Rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi

Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 35 minut

1 ks Cibule
150 g Fazole bílé sterilované
150 g Hrášek
50 g Máslo čerstvé
0,25 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Roketa
400 g Rýže Arborio
0,5 kávová lžička Sůl
75 g Sýr Gorgonzola
60 g Sýr Parmezán
2 polévková lžíce Víno bílé
1 l Vývar zeleninový



Postup přípravy receptu:

1. Mražený hrášek dáme rozmrazit, potom ho v malém množství vody dusíme asi 15 minut, až změkne, otevřeme konzervu s fazolemi a zrna před použitím ohřejeme v nálevu.

2. Nadrobno nakrájíme cibuli, 50 g parmezánu nastrouháme, naděláme 10 g parmazánových hoblinek a gorgonzolu nakrájíme na kostičky. Ohřejeme zeleninový vývar.

3. Ve velkém hrnci rozehřejeme 50 g másla, na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, potom přidáme rýži. Zamícháme a když je rýže dobře obalená máslem, začneme postupně přilévat horký zeleninový vývar. Vždy přidáme 1 naběračku a až když se vývar vstřebá, přidáme další. Často a řádně promícháváme. Asi po 20 minutách by měla být rýže hotová, má být vlhká a zrnka při skusu by měla jen mírně křupnout. V této fázi přilijeme víno a vmícháme fazole, hrášek, strouhaný parmezán a zbylé máslo. Odstavíme z ohně, vmícháme gorgonzolu, podle chuti přisolíme mořskou solí, opepříme a rozdělíme na talíře.

4. Servírujeme ozdobené roketou a parmezánovými hoblinkami.

Máme pro vás i videorecept na toto rizoto s gorgonzolou, hráškem a fazolemi.

Louisianské kuře s rýží

Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 50 minut

1 ks Cibule
2 ks Chilli papričky
1300 g Kuře
2 polévková lžíce Olej rostlinný
20 ks Olivy
1 ks Paprika červená
1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
1 ks Paprika zelená
1 ks Paprika žlutá
0,25 kávová lžička Pepř cayenský
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
500 g Rajčata
500 g Rýže
2 kávová lžička Sůl
1 kávová lžička Tabasco
2 l voda pitná
1000 ml Vývar drůbeží

Postup přípravy:

1. Střední kuře dobře omyjeme, osušíme, částečně vykostíme a rozdělíme na 8 porcí. Z paprik a chilli papriček odstraníme stopky a semena, papriky nakrájíme na větší kusy, papričky nadrobno posekáme. V hrnci s vařící vodou spaříme na půl minuty rajčata, pak je oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostky. Velkou cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme.

2. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme olej. Porce kuřete osolíme, lehce poprášíme cayenským pepřem a opepříme. Potom je opečeme po obou stranách po 5 minutách do zlatohněda a přendáme je na talíř. Ve výpeku pak 4 minuty restujeme papriky, hotové je vyndáme z pánve a odložíme. Pak na pánvi necháme zesklovatět cibuli, přidáme papričky, rajčata, bílou dlouhozrnnou rýži, mletou papriku s 1,5 lžičky soli a za stálého míchání vše 2 minuty opékáme.

3. Směs na pánvi pak zalijeme horkým drůbežím vývarem, 10 minut při nižší teplotě povaříme, vložíme kuře s paprikami, přikryjeme a asi 20 minut dusíme do změknutí rýže.

4. Porce na talíři ozdobíme rozčtvrcenými vypeckovanými olivami a pokapeme tabascem.

Raději videorecept? Máme pro vás i videorecept na Louisianské kuře

Čokoládový rýžový pudink – milují ho děti

Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut

300 g Cukr krupice
50 g Čokoláda hořká
1 polévková lžíce Kakao
900 ml Mléko plnotučné
500 g Rýže loupaná
1 kávová lžička Sůl
6 ks Vaječný žloutek slepičí
2 l Voda pitná

Postup receptu:

1. Do kastrolu vlijeme 2 l vody, uvedeme do varu a vsypeme propláchnutou rýži. Osolíme a pod pokličkou povaříme 10 minut. Potom rýži scedíme.

2. V kastrůlku zahřejeme mléko s kakaem k varu, přidáme rýži a vaříme bez pokličky asi 30 minut doměkka. Přidáme cukr, promícháme, odstavíme z plotny a ihned vmícháme žloutky.

3. Rýži rozdělíme do misek, uhladíme a posypeme nastrouhanou čokoládou.

4. Pudink podáváme vychlazený.

Máte raději videorecept? Máme pro vás i videorecept, jak udělat tento čokoládový rýžový pudink.

A tip na konec. Pokud chcete rýži vybírat podle obsahu zdraví prospěšných látek, pak kupujte tu, která je tmavší – zářivě bílá rýže byla tak pečlivě vyčištěná, že důležitých látek obsahuje poměrně málo. A jestli pořád nevíte, co uvařit k večeři, jděte na Milujivareni.cz, najdete tam přes 50 000 receptů, určitě tam nějakou inspiraci najdete.