Ještě dřív než závitky z vepřového masa se ale připravoval závitek z telecího, který známe pod názvem Španělský ptáček. Jeho původ ale ve Španělsku nehledejte, jméno dostal na dvoře císaře Rudolfa II. Jeho matka totiž byla Marie Španělská, v kuchyni zaměstnávala španělské kuchaře a ti připravovali telecí závitky s nádivkou, považované za španělskou specialitu.

K závitkům najdeme mnoho různých zajímavostí. Například v Nové české kuchařce z roku 1869 je jako „Španělský ptáček“ recept na závitky z hovězího masa, které se potře sardelovou pastou a naplní slaninou. Paní Magdalena Dobromila Rettigová použila název „Španělský ptáček“ pro závitky ze zelných listů plněných sekaným vepřovým… Pak zřejmě někdo dosud neznámý použil jako plátek vepřového místo hovězího masa a vepřové závitky byly na světě.

V současnosti se připravují na mnoho způsobů. Plní se zelím, šunkou, slaninou, Nivou a dalšími druhy sýrů, brokolicí, květákem… Když se podíváte do receptů na www.milujivareni.cz, najdete mnoho dalších možností.

Šéfkuchař Radek Šubrt radí

Základem opravdu dobrého vepřového závitku je samozřejmě kvalitní maso. Podle šéfkuchaře Radka Šubrta by se mělo používat maso libové, naprosto ideální je kýta. „V některých případech se používá i libovější bůček, ale ten je vhodný spíš na větší plněné rolády. Malé závitky doporučuji dělat vždy z kýty. Jsou nejen chutnější, ale i rychleji hotové,“ vysvětlil nám v podstatě jednouchý důvod, jaké maso použít. Co pak do masa zabalíte, záleží podle Radka Šubrta v podstatě jen na vaší chuti, fantazii a také na tom, jaké suroviny máte k dispozici. „Nic se ale nemá přehánět, i tady platí, že méně je někdy více,“ dodal a pak už nám předvedl, jak vypadá příprava vepřového závitku v praxi.
Podívat se můžete i vy – zde je videorecept na vepřový závitek podle Radka Šubrta.

TIP: Závitky se vám nerozbalí, pokud použijete tuto praktickou sponu na závitky.

Recepty pro vaši inspiraci

Na www.milujivareni.cz najdete mnoho různých závitků z vepřového masa. Vybrali jsme tři z nich, které považujeme za opravdu chutné - navíc jsou poměrně rychle připravené.
Ideální přílohou k závitkům je bramborová kaše, přelitá vypečenou šťávou.

Severočeský závitek

Od začátku až do servírování vám nezabere víc než 45 minut. Recept je na dva závitky.

Suroviny
200 gramů vepřové kýty – 2 plátky
40 gramů drůbeží šunky
100 gramů kysaného zelí
1 cibule
olivový olej
pepř a sůl

Postup
Plátky z vepřové kýty naklepete, osolíte a opepříte. Na každý položíte plátek drůbeží šunky a vrstvu okapaného kysaného zelí, maso stočíte do závitků a zajistíte párátky.
Oloupanou a jemně nasekanou cibuli necháte zesklovatět v pánvi s rozehřátým olejem a pak v pánvi orestujete ze všech stran závitky. Vše z pánve přendáte do pekáčku nebo zapékací mísy, podlijete trochou vody a dáte péct do trouby s teplotou 180 až 200 °Celsia přibližně na 30 minut. V případě potřeby závitky v průběhu pečení podlívejte vodou.

Vepřový závitek plněný kysaným zelím

Na stole ho budete mít maximálně za 50 minut… Z uvedených ingrediencí připravíte čtyři závitky.



Suroviny
600 gramů vepřové kýty – 4 plátky
200 gramů kysaného zelí
2 jemné párky
1 lžíce hladké mouky
slunečnicový olej
pepř a sůl

Postup
Okapané kysané zelí nakrájejte na menší kousky.
Vepřovou kýtu omyjete studenou vodou, osušíte a naporcujete na 4 plátky, které z obou stran naklepete, opeříte a osolíte. Na každý plátek rozložíte nakrájené zelí, přidáte párek a maso zabalíte. Proti rozbalení závitky zajistíte párátky a obalíte je v mouce.
V pánvi rozehřejete olej, závitky na něm prudce opečete ze všech stran, potom je podlijete vodou a pod pokličkou dusíte doměkka. Během dušení je občas obrátíte a přelijete vypečenou šťávou, podle potřeby přilévejte trochu vody.
Měkké závitky vyjmete z pánve a odstraníte z nich párátka. Z výpeku odeberte přebytečný tuk a případně ho zahustíte přimícháním mouky.

Vepřové závitky plněné brokolicí a sýrem

Čtyři chutné závitky budete mít na stole nejdéle za 45 minut…

Suroviny
600 gramů vepřové kýty – 4 plátky
400 gramů brokolice
100 gramů rokfóru
2 mrkve
olivový olej
pepř a sůl

Postup
Z vepřové kýty nakrájíte čtyři plátky a naklepejte je. Očištěnou mrkev rozkrájíte na drobné kostičky a uvaříte v horké osolené vodě doměkka. Brokolici rozeberete na malé růžičky, ty smícháte s mrkví a nastrouhaným sýrem. Na střed plátku masa rozprostřete připravenou směs a srolujte je do závitků.
Čtverce alobalu potřete olivovým olejem, závitky do nich zabalte a na krajích alobal pevně stiskněte. Závitky dejte péct na 25 minut do trouby vyhřáté na 180 °Celsia.
Závitky můžete servírovat rozbalené i v alobalu, vhodnou přílohou jsou americké brambory.