Diskutujte: Patříte mezi motorické nestíhače, nebo máte čas pevně pod kontrolou? Jaký je vás tip, jak vše lépe zvládat?

Mohlo by vás také zajímat: Nechybujte. Naučte se říkat NE nebo Platím dětem za domácí práce

Problém: Vstáváte příliš pozdě?

Pokud se ráno nedokážete přinutit vylézt z postele a vstávání odsouváte až na nejzazší možnou mez, potom jste nejspíš vyčerpaná z nedostatku spánku. Chronické nevyspání (neboli spánková deprivace) z vás dokáže nejen vysát veškerou energii a radost, ale také může způsobit např. přibývání na váze.

  • Řešení: Jediné, co s tím můžete udělat, je začít chodit spát dřív. Zní to triviálně, ale hůř se to realizuje. Zvlášť, když o půlnoci v televizi dávají film, který prostě musíte dokoukat.

Problém: Snažíte se udělat ještě jednu poslední věc?

To je také častý důvod pozdních příchodů: než vyrazíte z domova, máte pocit, že musíte odpovědět ještě na tenhle jeden poslední e-mail nebo ještě nandat nádobí do myčky.

  • Řešení: Nechte si úplně na konec takovou práci, kterou si můžete vzít s sebou, a vyrazte dřív. Například e-maily můžete vyřídit na svém notebooku později v kavárně, dokumenty si můžete projít v čekárně u lékaře nebo v MHD.

Problém: Špatně odhadujete, jak dlouho trvá cesta?

Možná si myslíte, že cesta do práce vám trvá dvacet minut. Jenže ve skutečnosti trvá dvacet minut jen samotná jízda tramvají. Dalších dvacet minut vám zabere cesta na zastávku, čekání na tramvaj a cesta ze zastávky do vaší cílové destinace.

  • Řešení: Změřte si to. Jednou nebo dvakrát si celou trasu od dveří vašeho domu až na pracoviště skutečně stopněte na hodinkách. Potom budete naprosto přesně vědět, v kolik musíte vyrazit.

Problém: Stále hledáte klíče/peněženku/telefon/sluneční brýle?

Nic není otravnější než – už oblečená v kabátě a v botách – ve spěchu probíhat celý byt a hledat jednotlivé zapomenuté nepostradatelnosti. Můžete se pak téměř spolehnout na to, že z domova budete odcházet zpocená a vystresovaná.

  • Řešení: Je jednoduché. Mějte všechny tyto věci na jednom místě, kam si je uložíte ihned po příchodu domů.

Problém: Mohou za to vaši nedisciplinovaní rodinní příslušníci?

Manžel, který na poslední chvíli hledá klíče od auta, nebo dcera, která si teprve dvě minuty před odchodem připravuje tašku do školy?

  • Řešení: Snažte se je přinutit, aby si vše potřebné připravili už večer. A – v tomto případě to bude bohužel nejefektivnější – co můžete, udělejte za ně. Připravte jim oblečení, svačinu, pití. Prozvoňte je, když nemohou najít telefon. A nespílejte jim kvůli tomu právě ve chvíli, kdy všichni pospícháte. Tím se jenom ještě víc vyčerpáte.

Problém: Strašně se vám nechce, takže to stále odkládáte?

  • Řešení: Jestli svou práci nebo školu nenávidíte (nebo se jí bojíte) tak moc, že tam chcete přijít co nejpozději, je to opravdu vážný signál, že byste své fungování v této instituci měli přehodnotit. Nebyli byste šťastnější někde jinde?

Problém: Mohou za to vaši kolegové, kteří stále natahují porady?

Tohle vás může opravdu dohánět k zoufalství, protože je to problém, který jen stěží můžete ovlivnit. Má například váš šéf ve zvyku zahájit poradu ve tři odpoledne, takže nestíháte vyzvednou v pět hodin dítě ze školky? Anebo kolegové chodí na poradu chronicky pozdě? Nebo se porada natahuje zdlouhavými diskusemi, které nejsou k věci?

  • Řešení: Když všechny zúčastněné upozorníte, aby dodržovali časový harmonogram nebo se drželi tématu, rozhodně nebudete vypadat jako lempl, který chce odejít z práce co nejdřív. Pokud porady začínají v hodinu, která je pro vás neúnosná, promluvte si o tom se šéfem předem. (Je to rozhodně lepší než na něj vrhat zoufalé pohledy za deset minut pět.)