Ano, ani ve věci zdánlivě tak jasné, jako je vyjmenovat nejvyšší vrcholy v různých částech světa, nemají sami horolezci jasno. Přou se totiž o zástupce Oceánie.

Richard „Dick“ Bass (87), jenž přišel s nápadem zdolat sedmero vrcholů (7 summits), považoval za nejvyšší horu Oceánie australský Mt. Kosciuszko.

Jeho seznam přepsala persona nejpovolanější, legendární Ital Reinhold Messner (64), jenž tento kopec nahradil mnohem vyšším: Carstensz Pyramid na Nové Guineji. I proto někteří lezci preventivně zdolávají všech osm hor, aby vyhověli jak Messnerovi, tak Bassovi. Jaké jsou tedy jednotlivé mety?

150 neznámých hrobů

Začněme nejblíže, tedy v Evropě. Kdo by mířil na Mt. Blanc, byl by krutě zklamán: zážitek by měl hezký, ale odškrtnout první ze 7 summits by si nemohl. Na to má právo teprve ten, kdo zdolá kavkazský Elbrus. První lidé na jeho vrcholu stanuli v roce 1874. Je pověstný svým krutým podnebím, jež zejména díky kombinaci zimy a častého vichru nedovoluje zimní výstupy.

Zřejmě nejméně známý vrchol klubu 7 summit je antarktický Mt. Vinson (4 892 m n. m.), vzdálený necelých 1 000 kilometrů od jižního pólu. Představuje výzvu, kterou se poštěstí naplnit jen v několika málo částech roku.

Výstup opět není příliš složitý, avšak musíte počítat s tím, že se pohybujete v krajině věčného ledu a sněhu. Na rozdíl od Kilimandžára či Aconcaguy je také nepoměrně finančně náročnější, neboť se neobejdete bez specializované pomoci místních průvodcovských skupin.

V Evropě se mu smáli

Zatímco o předchozích šesti horách mají všichni horolezci jasno, zbývající dvě jsou sporné. Do Bassova seznamu patří Mt. Kosciuszko. Jednoduchý výšlap do výšky 2 228 m n. m. vás dovede na nejvyšší bod pevninské Austrálie.

Za podivný název může polský dobyvatel Pawel Edmund Strzelecki, který vrcholek pojmenoval po polském národním hrdinovi. O jeho dostupnosti svědčí rovněž fakt, že přes něj každoročně od 246 km vzdáleného moře vede trasa ultramaratonského závodu a na vrchol vede chodník z kovových roštů.

Ti, kdo preferují Messnerův seznam, vynechají pevninskou Austrálii a zamíří na Novou Guineu, kde je čeká tvrdý oříšek. Holanďanovi Janu Carstenszovi se kdysi v Evropě vysmáli, když tvrdil, že na rovníku viděl sníh.

Dnes je po něm nejvyšší bod Oceánie pojmenován: Carstensz Pyramid (místní název je Puncak Jaya). Ledovce z něj ovšem poměrně rychle mizejí a podívat se k nim není moc snadné. Třebaže hora měří jen 4 884 m a je ze skupiny 7 summits nejnižší, bývá pro výstup technicky velmi obtížná.