Zajímaly jste se někdy o to, co obsahují přípravky, které používáte každý den, díky kterým mládnete a kterými se zkrášlujete? Ne? Tak abyste právě teď nebyly příliš překvapené. Není to totiž jen parfém nebo kyselina hyaluronová či kolagen a placenta, ale v přípravcích se může objevit i něco, co byste tam rozhodně nečekaly. Na ty nejpodivnější přísady jsme se podívali a teď vám je představíme.

Hadí jed

Nebojte se, není to jedovaté. Hadí jed je v kosmetických výrobcích totiž synteticky upravený, aby neublížil lidskému tělu. Už ve starověku lidé hadí jed využívali, a to zvláště pro jeho analgetické účinky a na uvolnění svalových napětí. Dnes jej využíváme při bolestech kloubů, otocích, artritidě, při kožních onemocněních a hlavně v boji proti vráskám. Jed totiž vypíná pleť. Dokonce je účinek vidět už po první aplikaci, kdy „přijdete“ až o 80 % vrásek. Co myslíte, opravdu to funguje? Na jeho účinky nedají pak dopustit herečka Gwyneth Paltrow, zpěvačka Victoria Beckham nebo modelka Kate Moss. V těhotenství si aplikaci jedu ale odpusťte.

Býčí sperma

Victoria Beckham snad vyzkoušela pro krásu úplně vše. Všimly jste si někdy, jak krásně lesklé má vlasy? Nejspíš to bude tím, že objevila kouzlo býčího spermatu. To prý totiž obsahuje výživné proteiny, které dodají vlasům neobyčejný lesk. Některé londýnské kadeřnické salóny tuhle vychytávku svým zákaznicím již nabízejí.

Šnečí sliz

Na hlemýždě či slimáky většina z nás kouká s odporem a rozhodně se neradujeme, když hodují na našem salátu na zahradě. A teď si představte, že stopu, kterou za sebou zanechávají při svých cestách, si natřete na obličej, abyste zabránily akné. Díky němu se totiž snadno zbavíte tohoto problému a zároveň se po jeho nanesení hojí i jizvičky, které silné akné způsobuje.

Kolibří trus

Trus kolibříka prý až zázračně ozdraví a osvěží pleť. To, že trus pleť rozjasňuje a změkčuje, věděly už samotné gejši, které svoji pleť tímto přípravkem léčily poté, co se musely natírat jedovatým bílým líčidlem. I když u nás se k němu asi jen tak nedostaneme, pokud budete mít cestu do New Yorku, aplikovat si jej na obličej můžete nechat již za necelých 200 dolarů.

Rybí šupiny

Také malé rybí šupinky najdete v lacích na nehty, v rtěnkách nebo pudrech. A víte proč? Právě ony totiž způsobují skvělý lesk – tedy spíše látka zvaná guanin, která se z šupin některých ryb dá sehnat. A pozor, vlastně jej můžete najít i v očních stínech a v šamponech.

Kuřecí morek

Tuto zvláštní přísadu najdete v pleťových krémech, protože prý umí regenerovat pleť, tzn. že nahradí staré kožní buňky novými, a tak ji omladí. Za to může látka glukosamin, kterou morek obsahuje. Dokonce má prý tato hmota i protizánětlivý účinek, takže bojuje proti akné. A to už stojí za zkoušku, ne?

Rozemletí brouci

V asijských zemích jsou vaření, smažení či pečení brouci opravdovou chuťovou specialitou. Jinde na světě se brouci přidávají do rudých rtěnek. Červené barvivo totiž můžete získat z jednoho speciálního druhu brouka, kterého stačí jen uvařit, usušit a rozemlít. Prášek se navíc prý nepřidává jen do rtěnek, ale také do zdravíček, stínů a někteří výrobci s ním dobarvují marmelády a zmrzliny. Co vy na to?

Kafe.cz zjistilo:

Mezi další speciality přidávané do kosmetiky patří:

  • močovina – ta léčí kožní problémy a zvlhčuje pleť, obsahuje důležité vitaminy a najdete ji hlavně v krémech
  • olej po smažení – prý regeneruje poškozenou pleť
  • kyselina mravenčí – sprchový gel z mravenců osvěžuje tělo i duši, dodává energii a hodí se na mastnou pleť, kterou zároveň regeneruje
  • prasečí placenta – je plná vitaminů, minerálů a dalších živin, a tak ji v Japonsku pijí, u nás ji můžete najít jako multivitamin…