Sport podporuje zdravý životní styl

V době, kdy počet obézních dětí prudce roste, je sport víc než na místě. Již odmalička je vede k tomu, jak je důležité se o své tělo starat a pracovat na něm. Navíc společně s vhodně vybranou stravou je základem zdravého životního stylu. V době počítačových her a internetu se na pohyb velmi zapomíná. Tím, že dítě budete vést k některému ze sportů, který jej bude bavit, mu uděláte dobrou službu – dáte mu základ k tomu, aby bylo v dospělosti zdravé a netrápila jej obezita.

Sport zvyšuje sebevědomí

Pokud se dítě může realizovat ve sportu, který mu jde a je v něm stále lepší a lepší, dokáže mu zdravě zvýšit sebevědomí. Je proto důležité pečlivě vybírat a zvolit to, na co má dítě vlohy, v čem se může uplatnit a dosáhnout – byť i drobného – úspěchu. Váš potomek se tak mezi svými vrstevníky bude cítit jistěji.

Sport učí stanovovat si cíle

Se stanovením cílů a priorit v životě má leckdy problém i dospělý. A právě při sportu se může dítě naučit, jak takové stanovení cílů funguje, což mu nepochybně pomůže do dalších let. Ať již díky trenérovi, anebo díky motivaci a pomoci rodičů.

Sport učí týmové práci

Základy týmové práce, která je pro budoucí kariéru tolik důležitá, může dítě také získat díky sportu. Právě v kolektivních sportech se týmovému myšlení učí, pozná, jak na to co dělá, reagují druzí a jak je důležité se na své spoluhráče obrátit a spolehnout. A to je velmi cenná lekce do budoucího – nejen profesního – života.

Sport rozvíjí schopnosti práce s časem

Time management, čili umění dobře si zorganizovat čas, patří k velice důležitým věcem dospělého člověka. A ne každý to umí! Díky sportu, kterému se dítě pravidelně věnuje, se naučí určit si priority (na prvním místě je škola, poté sport), stejně jako zorganizovat si čas. Musí si totiž najít prostor na úkoly, na trénink i na kamarády.

Sport naučí vypořádat se s prohrou

Umět prohrávat je těžké pro dospělého člověka, natož pro dítě. A nejen s ní, ale i s chybami, které děláme. Právě sport může být v tomto ohledu skvělým základem do života. Dokáže totiž naučit, že se nedá jen vyhrávat, stejně jako dávat si pozor na zbytečné chyby. A to je opravdu důležitá věc, kterou můžete dítěti do života dát.

Sport je zábava!

A v neposlední řadě – sportovat stojí za to také proto, že je to zábava. Skvěle se při tom odreagujete i pobavíte a ještě uděláte něco pro své tělo. A to platí jak pro děti, tak pro dospělé. Navíc si této legrace může užívat celá rodina – jen je třeba najít sport, který bude sedět všem, budete ho dělat rádi, nikoli se do něj nutit.

KAFE.cz zjistilo:

  • Mezi nejoblíbenější sporty mezi dětmi u nás patří aerobic, fotbal, lyžování, bruslení, plavání a cyklistika.
  • Zájem však stoupá i tanec a o florbal, který se pomalu dostává mezi nejpopulárnější dětské sporty.