V průběhu života ženy proběhne asi 400 menstruačních cyklů, což znamená, že průměrná žena menstruuje asi šest až sedm let svého života. Za „normální“ cyklus se považuje takový, který se opakuje po 21 až 35 dnech, krvácení trvá dva až osm dnů a krevní ztráta nepřesahuje 80 ml.
Encyklopedie říká, že menstruace je pravidelně se opakující proces, při němž se organismus ženy zbavuje části děložní sliznice připravené k přijetí oplodněného vajíčka. Je to přirozený děj, nicméně po dlouhá léta byla jakákoliv zmínka o tomto tématu tabu. Dnes už se, naštěstí pro ženy, o měsíčním krvácení a o všem co s ním souvisí, mluví zcela otevřeně.

Tipy & Rady

V době menstruace noste přiléhavé spodní kalhotky spíše klasického střihu, které vložku dobře fixují.

Vždy dobrá orientace
Pro individuálně správnou volbu je nutné vědět, co která vložka „umí“. Všechny produkty řady Always Ultra mají vysokou absorpční schopnost, v detailech se však liší:

  • Always Ultra Standard – vysoce absorpční modré jádro pomáhá zadržovat tekutinu i zápach. Je určena ženám, které dávají přednost vložkám bez křidélek.
  • Always Ultra Normal Plus + Always Ultra Super Plus – speciální křidélka 4FIX překrývají okraje
  • Always Ultra Fresh – vyznačují se jemnou vůní, která zvyšuje pocit svěžesti a bezpečné ochrany.
  • Always Ultra Sensitiv – speciální vložka určená pro citlivou pokožku má zvláštní jemnou povrchovou vrstvu, jež pomáhá pečovat o pleť v intimních partiích. Existuje i varianta Sensitiv Fresh s vůní.
  • Always Ultra Night – poskytuje extra dlouhou maximální ochranu po celou dobu spánku.

Měsíční patero

  1. Menstruace není nemoc, vybírejte si takové hygienické pomůcky, které vám umožní vést během vašich dnů normální pracovní i společenský život.
  2. Tampony noste jen na zvláštní příležitosti a nikdy ne na noc.
  3. Stupeň absorpční schopnosti volte podle jednotlivých fází menstruace a možností výměny.
  4. Vyměňujte vložky dostatečně často, tampony vždy po čtyřech hodinách.
  5. Na noc volte speciální vložky s maximální ochranou.

Od papyru k buničině

Také dámské hygienické pomůcky prodělaly dlouhý vývoj. Ve starověku používaly ženy k ukrytí krvácení před okolím různé hadříky, trávu nebo papyrus, který buď k tělu přikládaly, nebo vytvářely smotky a vkládaly je do pochvy. Středověk na tyto byť nedokonalé toaletní „rekvizity“ úplně zapomněl, a jelikož až do 19. století neexistovaly spodní kalhotky, na dobu měsíčního krvácení používaly ženy speciální menstruační košili s rozparky na bocích. Její spodní cípy si pak protahovaly mezi nohama a zavazovaly do uzlů. Později se objevily různé konstrukce, které přichycovaly k tělu textilní menstruační vložky. Teprve v roce 1920 se na americkém trhu objevil revoluční výrobek - vložky ze savé buničiny obalené gázou. U nás se textilní či pletené vložky používaly ještě ve 40. letech minulého století a za socialismu se o jediný typ buničitých vložek někdy musely zákaznice v drogeriích doslova rvát.

Možnost volby

Naštěstí doby, kdy si dámy musely vložky samy šít a prát i ty, kdy byly na trhu nedostatkovým zbožím, jsou už historie. Dnes si lze vybrat z mnoha typů. Například značka Always nabízí vložky různé délky a šířky, aby si každá mohla zvolit pro sebe tu nejvhodnější. Nejlepší je orientovat se podle velikosti prádla – aby ani při silné menstruaci nedocházelo ke společenským trapasům. Obecně platí, že vložka by měla pohodlně pokrýt celou šířku kalhotek. Pro nositelku prádla velikosti S stačí menší a tenké vložky, velikosti M odpovídají ty standardní a pro ženy s velikostí L jsou bezpečnější ty, jež poskytují maximální ochranu. Jistotu, že ani na okraje kalhotek nic neprosákne, dávají vložky s křidélky. Ta se přilepí přes lemy kalhotek a z venkovní strany se opět spojí. Podaří-li se to, je vložka dostatečně široká. Důležitá je ale také její délka. Pokud v přední nebo zadní časti prosákne, je buď krátká, nebo nevhodně umístěná. Vložky Always mají na zadní straně lepicí vrstvu s dvěma různými druhy lepicí látky, sahající od jednoho konce k druhému, takže vložka drží spolehlivě na místě a neputuje žádným směrem.

Do kabelky i baťohu

Většině žen na jeden cyklus nepostačí jeden typ vložky. Síla krvácení se totiž v průběhu periody mění, zatímco během prvního a posledního dne postačí běžné vložky, v době „vrcholu“, který nastává obvykle druhý a třetí den, se lépe osvědčí ty s maximální absorpcí. Pocit čistoty a svěžesti v této době pomůže vytvořit i zvýšení frekvence výměny. Vložky jsou dnes diskrétně balené, takže náhradní je možné mít stále při sobě – v kabelce při obchodním jednání i v baťohu na výletě. Na rozdíl od tamponů, kde by doba výměny neměla přesáhnout čtyři hodiny, je v případě vložek větší flexibilita. Pokud žena dává přednost méně časté výměně (interval by ale neměl být delší než šest hodin), měla by sáhnout po vložkách s větší absorpční schopností.

Pohodlí především

Vložka nebo tampon? Na tuto otázku si asi odpoví každá nejlépe sama, podle svého vnímání pohodlí. V zásadě se však doporučuje zavádět tampony jen v situacích k tomu určených (například sport) a často je vyměňovat. I tampony mají různou absorpci, takže je možné jejich volbu přizpůsobit aktuální síle krvácení. Obecně platí, že by žena měla používat vždy tu nejmenší velikost, která dostačuje jejím potřebám. Ženy s častými záněty rodidel by se měly tamponům spíše vyhýbat. Na noc jsou nevhodné, před spaním je rozhodně nutné vyměnit tampon za vložku.