Těch, kteří dokázali zhubnout, a změnit tak celý svůj život, byly v sále desítky. A na své úbytky mohli být právem hrdí. Většinou se každý z nich zbavil ne pěti nebo deseti kil nadváhy, ale rovnou několika desítek přebytečných kil. Soutěžící se během večera těšili ze svých úspěchů, fandili si navzájem a užívali si, že právě oni se se svým příběhem posunuli do finále akce Silueta roku 2016. Tu pořádá Cambridge Weight Plan už 5. rokem. Na slavnostní galavečeři – tentokrát v pražském hotelu Barcelo – pak vyhlašuje ty nejzajímavější osobnosti, které mohou svými příběhy inspirovat ostatní. Třeba jako učitelka v penzi Božena Sklenářová. „Musela jsem si jít po návratu ze školy pokaždé na dvě hodiny lehnout, protože jsem nemohla ani existovat,“ líčí, jak jí bylo před tím, než se rozhodla s nadváhou zatočit. Za krátký čas zhubla 13 kilogramů a vypadá více než spokojeně. Cambridge Weight Plan jí tak jako ostatním úspěšným ‚dietářům‘ v sále změnil život.

Hlavně vydržet

Lékařsky ověřený redukční program, jehož cílem je nejen změna stravovacích návyků, ale i životního stylu, je založený na stravování pomocí nutričně vyvážené stravy, vyvinuté experty a podložené mnoha dlouhodobými klinickými studiemi. Polévky, koktejly, kaše, špagety, tyčinky… s jejich výběrem i velkou životní změnou pomáhají těm, kteří se rozhodnou zhubnout, certifikovaní poradci. Proto také se sálem rozléhá děkovný potlesk pokaždé, když při vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií zazní i jména jejich poradců. „My jim musíme dodat sílu, dokázat jim, že jim věříme, že to dokážou,“ vysvětlila poradkyně Martina Pavlíková, jak své klienty motivuje.

Právě síla a odhodlání je tím, co hubnoucí v začátcích nejvíce potřebují. Nejtěžší je začít, shodují se účastníci soutěže a svorně zmiňují, že výmluv je vždycky víc než odvahy. Co má dělat advokát, když jde na opulentní večeři s klientem, maminka, která vaří pro tři děti, seniorka, která je zvyklá 70 let na rutinní stravu? Jenže tyhle příběhy jsou důkazem, že to jde. Téměř všichni nakonec vydrželi nejen díky své vůli, ale i díky podpoře rodiny, přátel a především svých poradců, kteří je motivovali a byli udiveni z proměny. Mnozí začali třeba právě kvůli tomu, že sledovali proměnu svého kamaráda, manžela či rodiče, který najednou výrazně zhubnul. Tak se do toho obuli také.

Nejsou v tom sami

Podobný je i příběh rodiny Groškových, která vyhrála nejen kategorii Rodina, ale i celou soutěž Silueta 2016. Jejich proměna byla totiž neuvěřitelná. Tahounem byl syn Josef, který jako první začal s dietou a postupně do nového životního stylu vtáhl nejen svou rodinu, ale i mnoho přátel. Maminka Ladislava zhubla 56 kilogramů. „Začala jsem poznávat sebe a své tělo, otevřelo mi to nové obzory,“ vysvětluje nyní štíhlá žena. Když se jí moderátor na galavečeři, kde sebevědomě vystupovala před celým sálem, ptal, co bylo při hubnutí nejtěžší, s úsměvem mu odpověděla. „Nic, mě dieta hrozně bavila. A to jsem jedla pořád jednu a tu samou polévku.“ A jedním dechem dodala, že se jí v životě zhubnutím změnilo naprosto vše. Oblékání, přístup okolí, vnímání sebe sama.

Její slova o životní změně potvrzuje i další poradkyně Martina Marková. „Lidé v novém těle zažívají nové věci. Tuk nám k ničemu není, jen ho s sebou vláčíme. Úbytek 48 kilogramů, který se někomu může zdát překvapující, znamená shodit třeba 35 kilogramů tuku. Poradci navíc pořád všechny váží, zda je vše v pořádku,“ chválí svoje klienty Martina.

Když si pochutnávají na telecích plátcích, kaši a gratinované zelenině, mažou si houstičku máslem a připíjejí si už několikátou skleničkou sektu, vůbec si s tím tentokrát nikdo starost nedělá. Tahle večeře plná příběhů je pro ně odměnou za jejich roční práci. ?A hlavně všichni poradci i zúčastnění vědí, ?že kdyby se přece jen váha zvedla, oni ?ji zase dovedou stáhnout dolů. Do té ?správné siluety.

Má váš zadek "vlastní život"

Poslední kapkou v obézním životě Marcely Vaníčkové bylo to, že se nemohla vmáčknout do sedačky v letadle. Váha ukazovala 106,5 kilogramů a o osm měsíců později o neuvěřitelných 43 kilogramů méně. „Když jsem přišla k poradkyni a viděla paní, která odcházela a držela si kalhoty, hned jsem se ptala: A budu taky tahle vypadat?“ Marcela se dnes cítí sebevědomě, ačkoliv dřív to tak nebylo. „Život s nadváhou je omezující a frustrující. Hlavně když lidé v okolí říkají, že váš zadek žije vlastním životem… Chtěla jsem dokázat mladším holkám, že zhubnu.“ V Siluetě 2016 vyhrála kategorii senior.


Marcela Vaníčková před a po i se svou poradkyní.

ABSOLUTNÍ VÍTĚZOVÉ SILUETY 2016 – Groškovi se svou poradkyní Soňou Semrádovou. RODINA SE PROMĚNILA…

…NAPROSTO NEUVĚŘITELNĚ. TAKHLE VYPADALI PŘEDTÍM: