Čtyři čeští výsadkáři zahynuli při atentátu v úterý 8. července na misi v Afghánistánu. Pátý výsadkář byl těžce raněn a lékaři ho již čtyřikrát operovali. Na počest padlých se v poledne rozezněly po celé zemi sirény a zvony.

Finanční dary je možné posílat na účet Charity ČR číslo účtu 44665522/0800 u ČS, variabilní symbol 916 (pomoc rodinám v tíživých situacích).

Finanční sbírka byla vyhlášena na základě podnětu vojáků ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi (oba útvary jsou součástí 4. brigády rychlého nasazení).

„Sbírka je zamýšlena jako výraz ocenění práce výsadkářů a principů svobody a demokracie, které hájili,“ uvedl vojenský kaplan 4. brigády rychlého nasazení Žatec kapitán Petr Fiala.

„Jménem Charity ČR vyjadřuji hlubokou soustrast pozůstalým rodinám. Současně je pro nás velikou ctí, že si výsadkáři vybrali pro otevření sbírky právě naši organizaci. V rámci solidarity se zříkáme zákonné 5 % režie sbírky ve prospěch pozůstalých rodin a raněného výsadkáře,“ uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR.