Světový pohár je v plném proudu, olympiáda za dveřmi, trénovala jste i na Vánoce?

Ne, tento rok jsem na Štědrý den netrénovala. Tři dny kolem Vánoc, včetně Štědrého dne, jsem strávila doma v Praze.

A jak jste se rozloučila se starým rokem?

Silvestr příliš neslavím. Samozřejmě si na nový rok připiji sklenkou šampaňského, ale vše se odehraje ještě před půlnocí.

Všichni doufáme, že už v únoru nového roku budeme slavit úspěchy našich sportovců na olympiádě ve Vancouveru, také vás čeká olympijský slalom, jaký je váš výkonostní cíl? A je to pro vás nejdůležitější závod kariéry?

Určitě to není můj nejdůležitější závod kariéry. Uspět na Olympiádě by bylo skvělé, ale nijak se k tomu neupínám. Teď máme ještě velmi nabitý program až do konce ledna ve Světovém poháru a až poté se začnu soustředit na Olympiádu. Přivézt si z Olympiády medaili, by byl pro mne ohromný úspěch.

Nemáte trochu trému z toho očekávání, které do vás čeští fandové vkládají?

Ani nevím, co přesně ode mne čeští fandové očekávají. Samozřejmě se budu snažit udělat všem co největší radost. Ale je to sport. Dělám ho především pro radost. Takže nervozitu necítím.

Myslíte si, že jste na vrcholu výkonnosti nebo cítíte, že můžete jít ještě výš?

Určitě nejsem na vrcholu ani po fyzické, ani po technické stránce. Hledání vlastních hranic a jejich posouvání je jedna z věcí, která mě na vrcholovém sportu motivuje.

Kdy odstartujete ve Vancouveru, kdy přesně vám má celý národ držet palce!?

Zatím mám v plánu startovat ve třech disciplínách. A to 14.2. v super kombinaci, 24.2. v obřím slalomu a 26.2. ve slalomu.

Jaký je to pocit odstartovat na trať olympijského slalomu s vědomím, že stačí malá chybička a další šance přijde až za čtyři roky?

Tímto je Olympiáda jedinečná. Máte jednu šanci a další bude až za čtyři roky nebo taky už ne. Sjezdové lyžování je velmi specifické. Každý závod je jiný, není to jako běh na 100 metrů. Důležité je příliš se neprožívat, vydat ze sebe maximum, a když to vyjde … bude to skvělé, když ne … je to jen sport, nejde přeci o život…

Sjezdové tratě ve Whistleru jste ještě nevyzkoušela, máte o nich nějaké informace?

Údajně by měly být celkem technické, jak na rychlé tak na točivé disciplíny.

Je pro vás povzbuzením, že obě vaše vítězství ve světovém poháru jste získala právě v severní Americe?

Ne, tak to mne do souvislosti vůbec dát nenapadlo.

Špička je vyrovnaná, co v tom závodě rozhodne?

Sebedůvěra, štěstí …

Do jaké míry se na vašem úspěchu podílí váš tým?

Tým mi vytváří veškeré zázemí, které je pro můj trénink a výsledky nezbytné. Na OH mě bude doprovázet Antonín Strach, Miloš Machytka a Dita Schönfeldová.

Vždy se říkalo, že lyžaři z alpských velmocí mají mnohem lepší podmínky než naši lyžaři, potažmo vy, jak je to dnes? Jsou podmínky srovnatelné? I co se týče úrovně technického vybavení? A metod tréninku?

Jistě mají lepší zázemí, už jen proto, že mají hory doma…(úsměv) Co se týče technických disciplín, jsem přesvědčená, že mám srovnatelné zázemí a podmínky na trénink s ostatními týmy. U rychlých disciplín už je to o dost složitější. Trénink sjezdu je mnohem organizačně náročnější než trénink například obřího slalomu.

Od roku 2000, kdy jste se začala prosazovat ve světovém lyžování, jste loni poprvé netrénovala pod vaším tátou, proč jste se rozhodla pro vlastní tým?

Hledali jsme cestu, jak vylepšit zázemí mému bratrovi, který je také úspěšný lyžař a zároveň jsem chtěla změnu. Proto jsem se rozhodla utvořit si vlastní tým a vydat se svou cestou. Můj otec se věnuje od jara 2009 na plný úvazek bratrovi.

Zatímco ve slalomu jste extratřída, v obřím slalomu se vám zatím nedařilo tak, jak byste si asi přála. Myslíte si, že na to ještě máte dotáhnout se i v těchto disciplínách k medailovým stupínkům?

Věřím, že i v obřím slalomu mohu být úspěšná. Jestli tak úspěšná jako ve slalomu, to samozřejmě s jistotou tvrdit nemohu. Bohužel, za poslední
tři roky jsem se v obřím slalomu přestala zlepšovat. Snažím se teď odstranit zažité chyby v technice. Je to ale běh na dlouhou trať, změnit pohyby, které jste opakovali v minulosti tisíckrát je velmi složité. V tréninku na tom ale pracuji, snažím se být trpělivá a věřím, že dobré výsledky i v obřím slalomu jednou přijdou. V nejbližší budoucnosti se budu stále soustřeďovat hlavně na točivé disciplíny a super obří slalom. Sjezd jezdím pouze kombinační.

Co říkáte tomu, že letos zaznamenalo sjezdové lyžování tolik těžkých úrazů? Je to tím, že jsou lyžaři špatně připraveni, nebo jsou tratě příliš obtížné?

Lyžaři jsou určitě připraveni na sezónu velmi dobře. V olympijské sezóně jsou pod velkým tlakem kvůli nominacím a jezdí na hranici rizika, z toho pramení řada zranění. A samozřejmě sjezdové lyžování je nebezpečný sport a zranění k němu neodmyslitelně patří.

Už jste sama někdy upadla a byl z toho těžký karambol?

Pár „karambolů“ jsem samozřejmě měla. Naštěstí to nebylo nikdy nic vážného.

Kdyby měl ale člověk strach, tak by se asi vůbec nespustil z kopce…

Máte pravdu, se strachem by člověk jistě jezdit neměl.

Jaký je vlastně režim lyžařky při takovém závodě, co dělá den před závodem, v kolik jdde spát, kdy vstává, co jí? Co je váš recept co se týče stravy na takové skvělé výkony, jaké podáváte?

Bohužel na to žádný originální recept nefunguje. Jistě by ho potom aplikoval každý! (smích) Víkendy, kdy se jede v sobotu obří slalom a v neděli slalom, bývají velmi náročné. Obvykle v pátek před závody je dopoledne lehký trénink na lyžích a odpoledne lehký kondiční trénink. Spát chodím kolem deváté, protože ráno se jen velmi zřídka vstává později než v šest. Sobota je náročná, protože po závodě se jde ještě na trénink slalomu na druhý den.

Je něco, co jíst v závodní sezóně vůbec nesmíte, co vám v týmu zakazují?

Sjezdaři si nemusí držet nijak přísný jídelníček. Samozřejmě jíme jídla bohatá na energii, ale zrovna já si téměř nic neodříkám.

Když budeme mluvit o životosprávě, můžete si dát třeba sklenku vína nebo půllitr piva?

Pivo nepiji, víno si dám občas ráda.

V kolika letech jste začala lyžovat, předpokládám, že vás k lyžování přivedl táta?

Můj otec mě postavil na lyže, co vím tedy z vyprávění, ve dvou letech u nás na chalupě na Benecku.

Pamatujete si, kdy jste se poprvé výrazně prosadila ve Světovém poháru, vzpomínáte si na pocity, které jste tehdy měla?

Myslím, že ve vůbec prvním závodě světového poháru, který jsem jela, jsem dojela pátá. Bylo to pro všechny, i pro mne, velké překvapení.

Nevím, jestli při Světovém poháru hrají vítězkám národní hymny, pokud ano, jak se člověk cítí?

Hymnu jsem již několikrát na stupních vítězů slyšela, je to opravdu moc hezký pocit a věřím, že ještě budu mít příležitost si tento pocit zopakovat.

Předpokládám, že lyžování je jednak vaše práce, ale zároveň i koníček?

Ano, lyžování je v současné době můj jediný a největší koníček. Jinak ráda relaxuji s knížkou nebo si pustím film, případně nějaký komediální seriál.

Když na sobě zrovna nemáte závodní kombinézu, jak se civilně oblékáte, co nosíte nejraději?

Většinou chodím oblékaná sportovně, takže co nejvíc pohodlně. I přes léto se odehrává většina času na trénincích. Těším se, až ukončím vrcholový sport, že se začnu oblékat i jinak než sportovně.

Třeba sukně, šaty, nebo večerní róba? Teď vás asi v takovém oblečení těžko uvidíme…

Zřídka kdy. Pár příležitostí se ale přece jen najde. Na vyhlášení loňského ročníku Krále Bílé stopy, jsem dostala krásné šaty od mého sponzora, společnosti Milka, které pro mne navrhla a ušila Beáta Rajská.

Jak často navštěvujete kadeřníka, máte vaši přírodní barvu vlasů?

Šárka Záhrobská
Narodila se 11. února 1985na Benecku. K lyžování ji přivedl její otec Petr Záhrobský, který byl také do loňského roku jejím trenérem a manažerem. Nyní se lyžařka připravuje se svým vlastním týmem. Na MS 2007 ve švédském Are zíkala naše v současnosti nejlepší lyžařka zlato, historicky první pro Českou republiku. Dvakrát se stala vítězkou závodu Světového poháru ve slalomu. V roce 2009 byla vyhlášena Královnou bílé stopy, nejlepším lyžařem České republiky.

Mám svou přírodní barvu vlasů, barvení příliš nefandím. Ke kadeřníkovi nechodím pravidelně, většinou když vidím, že mé vlasy už potřebují trochu zkrátit …

Máte ráda šperky či bižuterii?

Velmi ráda nosím různé náušnice.

Držela jste někdy nějakou dietu, s jakým úspěchem?

Dietu jsem zatím naštěstí žádnou držet nemusela.

Jste pohledná mladá žena, také už někdy přemýšlíte o tom, že založíte rodinu, že budete mít děti?

Samozřejmě, že o tom přemýšlím a na vlastní děti a rodinu už se velmi těším.

Vzkázala byste něco našim čtenářkám do nového roku?

Samozřejmě hodně štěstí a mnoho příjemných sportovních zážitků při sledování únorových olympijských her!