Někde sice potěší svou krásou, ale většinou jde o nudu, prach a samotu. Pravá tvář Sahary nejsou duny a jemňoučký píseček, nýbrž nekonečná odpudivá kamenitá nebo skalnatá pole – hamada.

Pláně černého a jinde červeného, hnědého či šedého kamení s ostrými hranami se táhnou stovky kilometrů. Někde se Sahara tváří jako vyschlé zorané pole, jinde z krajiny vyčnívají pohoří, spící vulkány, bizarní skaliska či stolové hory.

Dobrodruzi v džípech i na terénních motorkách křižují okrajové části pouště a považují to za vrcholné zážitky v off-roadu. Projíždějí písečná moře, vyschlá jezera, pískovcová pohoří, prohánějí se prachem i v místech bojů jednotek Africa Corps vedených „pouštní liškou“ maršálem Erwinem Rommelem s vojáky maršála Bernarda Montgomeryho, kteří nakonec Němce hnali od al-Alamejnu až k Tunisu.

Co žije na písku

Typická domácí zvířata jsou kozy a velbloudi. Ti jsou zároveň vzhledem ke své nenáročnosti a výdrži stále vyhledávané dopravní prostředky a lákadla pro objektivy turistů. Roztomilý je fenek berberský, nejmenší liška na světě s obříma ušima, které fungují jako klimatizace.

Odpudiví obyvatelé pouště jsou štíři: jejich jed je nebezpečný, ale dospělého člověka zabije pouze výjimečně. Nutné je dát si pozor i na nenápadné zmije písečné, které jsou při číhání na kořist většinu času zahrabány, ale ani jejich kousnutí nehrozí smrtí.

Narazit lze i na jiné hady a různé gekony, schopnost vyděsit má až 130 cm dlouhý varan pustinný, který umí parádně zasyčet. Skvělý lovec je africký divoký pes, pštros se v současnosti vyskytuje jen výjimečně. Nesmírně vzácný je světle zabarvený saharský gepard; volně jich žije přes 200. Jsou nesmírně ostražití, vyhýbají se slunci a střetnutí s lidmi.

Ohrožený druh je také adas, velká bílá antilopa, která vydrží bez vody řadu měsíců. Žijí zde rovněž drobní hlodavci, ptactvo, různý hmyz a další živočichové přizpůsobení drsnému klimatu. Pokud se vám poštěstí a zastihne vás na Sahaře jasná noc, lehněte si do písku na záda a nechte se unášet nekonečným hvězdným oceánem, jenž se nad matkou všech pouští otevírá. Na takový zážitek nezapomenete.