Rýma ztěžuje dýchání i mluvení a nechutná nám, protože vůni jídla necítíme. Chceme se tohoto otravného příznaku nachlazení rychle zbavit a mnohdy si tak spíš pohoršíme. S nosními kapkami, které si při rýmě na uvolnění nosu naordinujeme, se totiž musí opatrně.

Při jejich nesprávném používání, tedy při překročení doporučeného množství nebo doby užívání společně se zkracováním intervalů mezi aplikacemi, může dojít ke snížení reaktivity cév. A pocit ucpaného nosu pak přetrvává. Tomuto jevu se říká medikamentózní rýma. Může dokonce dojít k trvalému poškození nosní sliznice.

Pokud běžnou rýmu z nachlazení, která by neměla bez léčby trvat déle než pět dní, chceme přece jen kurýrovat vlastními silami, je lepší používat „bezpečnější“ přípravky než nosní kapky (lokální sympatomimetika). Běžně dostupné v lékárnách jsou například hypertonické roztoky aplikované formou spreje do nosu. Jedná se o přípravky na bázi minerální a mořské vody, které nepůsobí přímo na cévy. Jejich účinek je fyzikální. Uvolňují ucpaný nos a zároveň čistí a zvlhčují nosní sliznici. Pokud máme ucpaný nos, pomůže pouze hypertonický nosní sprej. Naopak hypotonické minerální vody na něj nefungují.