Diváci (a především divačky) zbožňují jeho roztomilý přízvuk, přátelské neokázalé vystupování i chlapecký zevnějšek. Je tu ale ještě jeden důvod, proč popularita Emanuela Ridiho v krátkém čase tak enormě stoupla. Na rozdíl od svých kolegů, televizních kuchařů Zdeňka Pohlreicha a Jiřího Babici, na obrazovce neexhibuje, nesrší ironií a nestrefuje se do svých konkurentů. Působí jako tichý, trpělivý profesionál, který zná svou práci a nemá zapotřebí se předvádět. I proto dnes jeho pořad každý týden sleduje přes třičtvrtě milionu diváků.

"Každý se může naučit vařit," tvrdí Emanuel Ridi. Ovšem podmínkou úspěchu jsou podle něj čerstvé a kvalitní suroviny.

Osmiletý kuchař Emanuel

Vyrostl na ostrově Elba, kde kdysi v krátkém vyhnanství pobýval Napoleon. Možná i proto, že jeho domov ze všech stran obkloopovalo moře, nejvíce miluje jídla plná ryb a mořských plodů, která mu v dětství připravovala matka a babička. Právě od nich podědil nejen kuchařský talent, ale i rozsáhlou sbírkou receptů, které se staly základem jeho nynějšího repertoáru. "Focacciu jsem si uměl upéct už jako malý, v osmi letech jsem uměl tiramisu," vzpomíná na své začátky. Když v Praze otevíral svou restauraci Da Emanuel, každý večer se prý s maminkou radil po telefonu.

Z Elby do Dejvic

Do Čech přišel jako devatenáctiletý za svým otcem, který tu v té době provozoval obchod s oblečením. Jednou z příčin, proč se rozhodl tady zůstat, byl fakt, že se tak vyhnul vojenské službě. Pak se ale vynořily dva ještě pádnější důvody: manželka, kterou si tu našel, a restaurace, kterou si spolu otevřeli. "Když jsem se rozhodl, že tu budu na stálo, na sto procent jsem věděl, že si vezmu Češku," říká. Svou budoucí ženu oslovil v baru a společný podnik si otevřeli asi rok poté.

Dnes je jeho restaurace Da Emanuel v pražských Dejvicích už vyhlášeným rájem milovníků italské kuchyně - žádná pizzerie, nýbrž klasická italská restaurace, ve které si pochutnáte na rybích specialitách, mase i výborných italských dezertech. Jedla tady italská filmová star Monica Belucci i vyhlášený gurmán Gérard Depardieu, který sem během natáčení v Praze chodil každý den. Většinu jídel, které tu Emanuel vaří, zná už od dětství: "Něco v tom změním, něco přidám, přiměřeně, lehce experimentuju. Ale mám jídla, která vařím už mnoho let a jsou oblíbená přesně v té podobě. Takže nepřichází v úvahu, abych udělal nějakou změnu."

Jeho oblíbeným jídlem z české kuchyně je pečená kachna se zelím a karlovarský knedlík. Ovšem o českých restauratérech říká: "Myslí víc na byznys než na kvalitu. Nejdříve to není vidět, pak se ale začne kvůli zisku šetřit na surovinách a to je začátek konce." O zlepšení se podle něj mohou zasloužit především náročnější hosté, kteří začnou onu kvalitu od restaurací vyžadovat.

S Italem v televizi

Emanuelova restaurace má ještě jednu zvláštnost: sám šéfkuchař v průběhu večera někdy vyjde z kukchyně a pozdraví se s hosty u stolů. Zatímco v zahraničí je to běžné, u nás stále spíš kuriozita. "Někteří se možná stydí," říká o svých kolezích, kteří se raději skrývají v kuchyni. "A někteří asi prostě nemají to karísma, charisma. Dobrý kuchař musí mít zkrátka něco navíc."

Možná i proto, že on ono důležité charisma má, ho jednoho dne oslovil host z jeho restaurace: "Jednou si mě vzal stranou a říká: Mám takový nápad, natočíme pilot!" Tak vznikl pořad S Italem v kuchyni, který - kromě toho, že Emanuela proměnil ve hvězdu showbusinessu - také posunul šanci získat stůl v jeho podniku v sobotu večer do říše nedostupných snů.

Víc než o slávu na televizní obrazovce však Emanuelovi stále jde především o to, s čím začínal: "Nejdůležitější je milovat tu práci. Milovat jídlo. Do nějaké úrovně se může dostat každý. Ale na úplnou špičku už musíte mít něco víc. Dá se tomu říkat talent."